Toiminnot

Eumenios Gortinilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä Eumenios Gortinilainen vietti nuoruudestaan saakka hyveellistä elämää. Hän pyrki palvelemaan yksin Jumalaa ja siksi hän karttoi maallisia kiusauksia. Huolestuneena sielunsa pelastumisesta hän jakoi kaiken omaisuutensa köyhille.

Jumalan siunauksella pyhä Eumenios valittiin piispaksi Gortinan saarelle Kreetalle. Pyhä myötätuntoisen isän lailla lohdutti laumaansa heidän suruissaan ja huolehti orvoista ja varattomista. Hänen rukouksensa olivat niin vahvoja Jumalan edessä, että kerran kuivuuden aikana hän sai sateen kastelemaan kuivuneen maan.

Pyhä Eumenios puolusti viisaasti ja tarmokkaasti ortodoksista uskoa monofysiittien harhaoppia vastaan. Harhaopin vastustuksen vuoksi pyhä karkotettiin Thebaidiin, missä hän sitten kuoli 600-luvulla. Hänen ruumiinsa siirettiin ja haudattiin myöhemmin Gortinaan.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Eumenios Gortinialaista vuosittain aina hänen omana muistopäivänään syyskuun 18. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 7.säv.

Sinä kaunistit elämäsi myötätunnolla köyhiä kohtaan ja annoit heille koko omaisuutesi. Sinä loistit auringon valon kaltaisena hyveissä ilahduttaen surullisia ja lohduttaen masentuneita. Heidän kanssaan me anomme sinua, oi isä Evmenios, rukoile Kristukselta syntiemme päästöä.

Kontakki, 2.säv.

Jumalallisen valon valaisemana sinä, autuas, | valaiset meitäkin, jotka rakkaudella ylistämme sinun kunniakasta, jaloa ja pyhää kuolonuneen nukkumistasi, isä esipaimen Evmenios, || joka rukoilet lakkaamatta puolestamme.

Minea