Toiminnot

FB-INFO: 010522

Kohteesta Ortodoksi.net

Patriarkka Bartholomeos: Se, mitä Ukrainassa tapahtuu, on häpeä, joka leimaa ikuisesti ne, jotka sen aiheuttivat


"Se, mitä Ukrainassa tapahtuu, on tragedia, se on häpeä, joka leimaa ikuisesti ne, jotka sen aiheuttivat, ne, jotka eivät osoittaneet Jumalan pelkoa.

Pyhä viikko ei näytä olevan ohi sodan repimälle Ukrainan kansalle, äideille, ukrainalaisille ja venäläisille, jotka surevat lapsiaan. Ja kuitenkin, Kristus nousi kuolleista”, julistaa ekumeeninen patriarkka 'Bartholomeus "Kathimerini of Kypros" -sanomalehdelle annetussa haastattelussa.

Kysyttäessä, huolestuttaako sodan pitkittyminen häntä, ekumeeninen patriarkka vastasi: ”Tietenkin se huolestuttaa meitä. Ja se satuttaa meitä syvästi ... Olemme sanoneet monta kertaa, että sota ei ole ratkaisu. Sen ei pitäisi olla edes viimeinen keino. Tapa ratkaista riidat pitäisi olla vuoropuhelu ja vain vuoropuhelu.

En halua kommentoida Venäjän poliittisen johdon asennetta ja valintoja, jotka arvioidaan niiden tuloksen perusteella, ja olen varma, että sitä arvostelevat lähi- ja kaukaisessa tulevaisuudessa muut henkilöt ja instituutiot sekä tietysti itse historia, jonka sivut ovat tällä hetkellä kirjoitettu tämän sodan viattomien uhrien verellä.

Olemme kuitenkin vakuuttuneita siitä, että Venäjän kansa, ainakaan kristityt ortodoksiset veljemme, eivät voi yhtyä siihen, mitä tapahtuu heidän naapurimaidensa ukrainalaisten vahingoksi. Ja olemme kaikki nähneet tämän rohkean ryhmän reaktiona, joka vastustaa veljessotaa ja kannattaa rauhaa."

Mitä tulee Moskovan patriarkan asenteeseen Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa, Bartholomeos korostaa, että viattomien ihmisten kuoleman, siviilien pommituksen, kokonaisten kaupunkien tasaamisen, tämän inhimillisen tragedian edessä saarnoissa ei voida kuulla, että sota olisi "pyhä".

Tämä on jotain hyvin surullista. Se aiheuttaa meille syvää surua ja tuskaa. Mutta se aiheuttaa lisää tuskaa ukrainalaisille itselleen. Koska ei voida väittää jonkun olevan toisen kansan veli ja samalla siunata valtion käymää sotaa.

Ei voida väittää Ukrainan kuuluvan jollekin kirkollisesti, eikä antaa samalla oman kirkon uskovien tappaa ja tuhota kirkkoja pommituksissa. "Ei myöskään voi toivoa, että sotilaallinen hyökkäys ratkaisee heidän kirkolliset vaatimuksena."

Tuon haastatteluosuuden lisäksi ekumeeninen patriarkka selventää spekulaatiota ekumeenisen patriarkaatin väliintuloista Kyproksen kirkossa syntyneeseesn johtajuuskriisiin ja tähdetää, ettei Ekumeeninen patriarkaatti puutu Kyproksen kirkon asioihin tässä tapauksessa välillisesti eikä suoraan. Ekumeeninen patriarkaatti ei ole koskaan puuttunut eikä sekaannu minkään paikallisen autokefaalisen kirkon sisäisiin asioihin.

Kyproksen kirkolla on päämies, ja kaikki muu keskustelu, mistä se tuleekin, on epäkunnioittavaa veli Chrysostomosta kohtaan, joka koko palvelutyönsä ajan on työskennellyt kaikin voimin Jumalan kansan ja panortodoksisen yhtenäisyyden puolesta sekä kristittyjen välisen vuoropuhelun edistämiseksi.

(lähde: https://orthodoxtimes.com/bartholomew-what-is-happening-in-ukraine-is-a-disgrace-that-will-stigmatize-for-ever-those-who-caused-it/)


Tämä teksti on siirretty sellaisenaan Ortodoksi.netin INFO-sivulta Facebooksita katseltavaksi niille, jotka eivät syystä tai toisesta ole liittyneet Facebookiin. Tätä tekstiä ei indeksoida tavanomaisesti Ortodoksi.net-sivuston luokkiin, vaan ainoastaan luokkaan: Fb-info
(Julkaistu Facebookissa sivulla: Ortodoksi.net INFO sunnuntaina 1.5.2022)