Toiminnot

Felix Marcus Minucius

Kohteesta Ortodoksi.net

Marcus Minucius Felix (noin 100-luvun loppu – 200-luvun alku) oli roomalainen kristitty apologeetta, yksi varhaisimpia latinaksi kirjoittaneita kristinuskon puolustajia.

Elämä ja teokset

Minucius Felixin omasta elämästä ei tiedetä kovin paljon. Hänet on voitu ajoittaa vain suunnilleen vuosiin 150–200. Hieronymus mainitsee hänet joitakin kertoja teoksessaan De Viris Illustribus[1], samoin Lactantius teoksessaan Institionum divinarum.[2] Heidän tietonsa ovat kuitenkin ilmeisesti peräisin Minucius Felixin omista teoksista. Niistä hänen voidaan päätellä olleen Roomassa toiminut asianajaja, joka oli ollut pakana ja kääntynyt sitten kristityksi. Hänen on arveltu olleen afrikkalaista alkuperää.[3]

Minucius Felix tunnetaan nykyään lähes pelkästään teoksestaan Octavius. Teos on kristinuskoa käsittelevä dialogi, jossa keskustelevat pakanallinen Caecilius Natalis ja kristitty Octavius Januarius. Teos on varhaisempi kuin Cyprianuksen Quod idola dei non sint, jossa on siitä lainauksia, mutta kuinka paljon varhaisempi, riippuu siitä, mikä on sen suhde Tertullianuksen teokseen Apologeticum. Yleisesti Minucius Felixin on katsottu olleen näistä kolmesta varhaisin latinaksi kirjoittanut apologeetta.

Lähteet

  1. Hieronymus: De Viris Illustribus LVIII.
  2. Lactantius: Institionum divinarum V.1.
  3. de Labriolle, Pierre: History and Literature of Christianity from Tertullian to Boethius, s. 110. käännös: Herbert Wilson. Kessinger Publishing, 2003. ISBN 0766175650. Google books. (englanniksi)

Teksti: Wikipedia.org

Tekstin lisenssi: Creative Commons Attribution/Share-Alike