Toiminnot

Feodor Novgorodilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Autuas Feodor vaikutti Novgorodissa 1300-luvulla. Hän tutki pyhää Raamattua jo varsin nuorena ja se täytti valolla hänen mielensä ja antoi oikean suunnan hänen kaikille tuleville pyrkimyksilleen. Saavutettuaan täysi-ikäisyyden, hän omistautui kokonaan Jumalan palvelemiseen. Hän harjoitti itseään paastossa ja hyveissä ja alkoi kilvoitella Novgorodissa kauppiaiden kaupunginosassa.

Toisella puolella Olhavanjokea Sofian katedraalin kaupunginosassa kilvoitteli samaan aikaan toinen houkka nimeltään Nikolai Kaalinpää (Kotšanov). Näennäisesti nämä kaksi houkkaa olivat ikään kuin koko ajan vihoissa keskenään ja siksi kävivät tuon tuostaan toistensa kimppuun, jos toinen erehtyi tulemaan toiselle puolelle Olhavanjokea. Nikolai Kaalinpää sai tuon lisänimensäkin juuri siitä, että hän heitti yhden tällaisen tappelun aikana Feodoria kaalinkerällä. Tällaisella käytöksellään nämä kaksi houkkaa parodioivat Novgorodin eri väestönosien välistä toisinaan järjetöntä vihanpitoa, joka toisinaan johti myös erilaisiin selkkauksiin ja verenvuodatukseenkin, ja joissa saatettiin käyttää jopa aseita.

Autuas Feodor oli saanut Jumalalta selvänäkemisen lahjan. Kun Feodor sai enkeliltä tiedon lähestyvästä kuolemastaan, hän sanoi kaikille tapaamilleen ihmisille: "Jääkää hyvästi, olen lähdössä kauas." Hän nukkui sitten kuolonuneen tammikuun 19. päivänä vuonna 1392. Autuasta Feodoria muistellaan ortodoksisessa kirkossa vuosittain hänen kuolinpäivänään tammikuun 19. päivänä.