Toiminnot

Gabriel Urgebadzelainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä, tunnustaja ja Kristuksen tähden houkka Gabriel Urgebadzelainen (georg. მამა გაბრიელი) syntyi 26.8.1929 Goderzi Urgebadzessa (georg. გოდერძი ურგებაძე). Hän oli georgialainen munkki, parantaja ja kommunistihallinnon vastustaja. Georgian ortodoksinen kirkko kanonisoi arkkimandriitta Gabrielin pyhäksi tunnustajaksi ja Kristuksen tähden houkaksi 20.12.2012.

Pyhittäjä Gabriel vastusti kommunistista hallintoa Georgiassa, minkä vuoksi häntä vainottiin usean vuoden ajan. Hänet pidätettiin sen jälkeen, kun hän oli polttanut Leninin kuvan paraatissa Tbilisissä vuonna 1965. KGB kidutti häntä useiden kuukausien ajan, kunnes hänet vapautettiin.

Pyhittäjä Gabrieli tuli tunnetuksi parantavista voimistaan ja selvänäköisyydestään. Sadat pyhiinvaeltajat vierailivat hänen luonaan. Hän oli erityisen ankara itselleen, mutta ystävällinen muita kohtaan.

Viimeiset vuodet hän asui Samtavron luostarissa kuningas Mirianin tornissa, joka on rakennettu 300-luvulla. Pyhittäjä Gabriel kuoli 2.11.1995. Hänet haudattiin luostarin Kristuksen kirkastumisen kirkon pihamaalle. Hänen pyhäinjäännöksensä nostettiin 22.2.2014.

Pyhittäjä Gabriel Urgebadzelaisen muistopäivä on 2.11.

Petja Pyykkönen

Pyhittäjä Gabrielin pyhäinjäännösten nosto 22.2.2014.