Toiminnot

Gaiana Armenialainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä marttyyri Gaiana oli Roomassa keisari Diocletianuksen aikana (284-305) perustetun ja toimineen roomalaisen neitseiden yhteisön johtajatar. Tässä yhteisössä eli myös toinen (Gaianan lisäksi) Armeniassa erittäin hyvin tunnettu pyhä marttyyri Ripsimia ( armeniaksi: Հռիփսիմէ /Hripsime). joka tuli oltuaan tässä yhteisössä valituksi ehdokkaaksi keisarin puolisoksi. Yhdessä Gaianan yhteisön neitsyet pakenivat silloin Roomasta ja purjehtivat ensin Aleksandriaan ja sieltä Armeniaan, missä he asuivat Ararat-vuoren juurella itseään käsitöillä elättäen.

Pako Armeniaan

Diocletianus ei kuitenkaan jättänyt Ripsimiaa rauhaan Armeniassakaan, vaan kirjoitti maan kuninkaalle Tsdatille, joka kutsutti Ripsimian luokseen ja mieltyi hänen kauneuteensa. Halutessaan syleillä Ripsimiaa, neito työnsi kuninkaan maahan. Mukana ollut Gaiana rohkaisi Ripsimiaa ja molemmat heitettiin vankilaan.

Marttyyrikuolema

Gaianalta murskattiin vankeudessa hampaat kivillä ja Ripsimiaa paistettiin elävänä ja kieli kiskottiin irti suusta. Monella muullakin tavalla heitä kidutettiin ennen surmaamista. Ruumiita noutamaan tulleet neidotkin joutuivat kuninkaan vihan kohteeksi ja heitäkin kidutettiin ja sen jälkeen mestattiin. Näin noin 35 neitoa sai surmansa tuossa verilöylyssä. Vain yksi neidoista jäi henkiin ja hän meni tekemään lähetystyötä Georgiaan. Joidenkin kertomusten mukaan tuo nainen olisi ollut pyhäksi julistettu Niina Georgialainen.

Armenian ensimmäiset marttyyrit

Kaikki tämä tapahtui vuoden 300 tienoilla. Myöhemmin johtuen Gregorios Armenialaisen toimista kuningas Trdat kääntyi kristityksi ja katui syvästi tekojaan ja rakensi kirkon pyhien marttyyrien kunniaksi. Marttyyrit Ripsimia, Gainana ja heidän kanssakärsijänsä olivat Armenian ensimmäisiä marttyyrejä ja he kaikki ovat suuresti kunnioitettuja pyhiä koko Armeniassa.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhiä marttyyreja Ripsimia ja Gaiana Armenialaisia sekä muita heidän kanssaan mestattuja neitoja aina vuosittain syyskuun 30. päivänä.

HAP

Katso myös

Linkit