Toiminnot

Georgios Domestikos

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Gregorios Domestikos oli pyhän Johannes Kukuzeleksen aikalainen ja hän asui Athos-vuorella Suuressa lavrassa hurskaudessa ja askeesissa. Hän, kuten myös pyhä Johannes, lauloi Suuren lavran kuorossa ja häntä jopa toisinaan nimitettiin Gregorios Kukuzelekseksi ohjaajansa mukaan. Hän lauloi vigiliapalveluksen suurella kunnioituksella istumatta koko aikana kirkossa.

Patriarkka Kallistos I (muistopv. 20.6.) oli aloittanut käytännön laulaa pyhän Basileios Suuren liturgiassa tavanomaisen Totisesti on kohtuullista sijaan hymniä ”Sinun tähtesi, armoitettu, iloitsevat kaikki luodut”. Kallistosta patriarkkana seurannut patriarkka Filotheos (muistopv. 8.10) palautti tämän käytännön takaisin entiselleen. Pian tämän jälkeen pyhä Gregorios lauloi jumalallisen innoituksen vallassa kuitenkin ”Sinun tähtesi, armoitettu, iloitsevat kaikki luodut” teofanian aattopalveluksessa Aleksandrian patriarkka Georgioksen läsnä ollessa. Kaikkeinpyhin Jumalansynnyttäjä ilmestyi yöllä unessa pyhälle Gregoriokselle ja hän kiitti Gregoriosta tästä hänen kunniakseen tehdystä laulusta ja ojensi pyhälle Gregoriokselle kultarahan.

Tuosta tapahtumasta alkaen on ”Sinun tähtesi, armoitettu, iloitsevat kaikki luodut” -laulua laulettu koko ajan pyhän Basileios Suuren liturgiassa anaforan aikana. Tuota kolikkoakin säilytetää yhä Athoksella kiinnitettynä Jumansynnyttäjän ikoniin.

Pyhä Gregorios Kuoronjohtaja nukkui pois rauhassa vuonna 1355.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Gregorios Domestikosta (Kuoronjohtajaa) aina vuosittain saman päivän kuin hänen opettajaansa ja ohjaajaansa pyhittäjä Johannes Kukuzelesta eli lokakuun 1. päivänä.

Sinun tähtesi armoitettu

Sinun tähtesi, armoitettu, iloitsevat kaikki luodut: enkelein joukko ja koko ihmissuku. Sinä, pyhitetty temppeli ja hengellinen paratiisi, neitseitten ylistys. Sinusta Jumala lihaksi tuli ja tuli lapsukaiseksi Hän, joka on ennen kaikkia aikoja Jumalamme. Sinun helmasi Hän teki istuimekseen, ja sinun povesi avarammaksi taivasta. Sinun tähtesi, armoitettu, iloitsevat kaikki luodut. Kunnia olkoon sinulle.

HAP