Toiminnot

Georgios Ioanninalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Uusmarttyyri Georgios Ioanninalainen, muistopäivä 17.1.
(kuva © Hannu Pyykkönen/ Petja Pyykkönen)
Köyhä uusmarttyyri Georgios Ioanninalainen syntyi vuonna 1808 Tsourhli Grevenonissa. Hän jäi jo varhain orvoksi ja työskenteli tallirenkinä varakkaan turkkilaisen Hasanin maatilalla. Hänen toimintansa kristittynä islamilaisessa yhteisössä johti pian konflikteihin muslimien kanssa. Koska hän ei suostunut kääntymään islaminuskoon, hänet hirtettiin vuonna 1838 Ioanninassa. Hänen kuolemansa vuonna 1838 juuri itsenäistyneessä Kreikan valtiossa hämmensi tilannetta, joka nivoutui tuolloin voimakkaasti uskonnollisiin ja kansallisiin kysymyksiin.

Ikonissa hänet on kuvattu Epiroksen alueen kansallispukuun ja päässä on fetsi, tasakattoinen päähine, joka lienee alkuaan ollut antiikin Kreikassakin käytetty päähine, mutta tunnetaan parhaiten turkkilaisena ja eritoten osmanien päähineenä.

Suojeluspyhä

Evzoneja Ateenan kadulla
(kuva © Petja Pyykkönen)
Georgios on kreikkalaisten kansallisten vartijoiden, evzonien, suojeluspyhä. Evzoneita on mahdollisuus nähdä yhä esimerkiksi Ateenassa Syntagman aukiolla Kreikan valtiollisten rakennusten vartioina esimerkiksi tuntemattoman sotilaan haudalla parlamenttitalon edessä.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää uusmarttyyri Georgios Ioanninalaista vuosittain 17. päivänä tammikuuta ja 26. päivänä lokakuuta.

Hannu Pyykkönen

Muualla Internetissä