Toiminnot

Haggai Profeetta

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä profeetta Haggai
on yksi kahdestatoista pienestä profeetasta
venäläinen ikoni, 1700-luku
Kizin luostarin ikonostaasi
Kuva: Wikipedia

Pyhä profeetta Haggai, (hepreaksi חַגַּי, Ḥaggay tai Hag-i, koinee-kreikaksi Ἀγγαῖος), jonka nimi merkitsee "juhlaa", "juhlivaa" tai "juhlittavaa", eli noin 500 vuotta ennen Kristusta. Hän oli Leevin sukua ja syntyi Babyloniassa. Profeetta Haggai on kirjoittanut yhden Raamatun Vanhan Testamentin profetaallisista pienistä kirjoista, Haggain kirjan.

Elämänvaiheita

Profeetta Haggain elämästä ei tiedetä paljoakaan, eikä hänen kirjansakaan valaise asiaa. Tiedetään kuitenkin, että hän oli profeetta Sakarjan aikalainen ja että he kaksi alkoivat profetoida yhdessä vuonna 520 e.Kr. Juudassa ja Jerusalemissa oleville juutalaisille. He ennustivat yhdessä kolmekymmentäkuusi vuotta. Profeetta Haggai näki neljäsataaseitsemänkymmentä vuotta aikaisemmin Kristuksen lihaksitulemisen, ennusti selvästi kansan kääntymisen ja näki temppelin rakentamisen. Profeetta Haggai profetoi myös päivistä, jolloin kaikki, mitä voidaan järisyttää, tulee järistetyksi.

Perimätiedon mukaan hyveistään tunnettu, kaikkien rakastama ja arvossa pitämä Jumalan kunnianarvoisa profeetta Haggai haudattiin Jerusalemin pappien hautausmaan läheisyyteen pappien tapaan, koska hän oli papillista sukua.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää profeetta Haggaita vuosittain joulukuun 16. päivänä.

Tropari ja kontakki

Pyhä Haggai, profeetta, 16.12.
(Tropari ja kontakki kuten profeetta Joosualle)

Tropari, 2. säv.

Viettäen profeettasi Haggain pyhää muistoa / me hänen rukouksiinsa vedoten rukoilemme Sinua: / Pelasta sielumme, oi Herra.

Kontakki, 4. säv.

Hengen valaisema puhdas sydämesi / otti Jumalalta vastaan kirkkaita profetioita, / niin että saatoit nähdä kaukaisen tulevaisuuden, / aivan kuin nykyisyyden. / Sen tähden me Sinua, jalo profeetta Haggai, kunnioitamme.

tai

Tropari, 4. säv.

Ollen puhdas sydämeltä, oi profeetta Haggai, | sinä olit innokas profeetta ja Jumalan palvelija. | Siksi pitäessäsi juhlaa, | sinut temmattiin ylös niiden joukkoon, jotka pitivät juhlaa Jumalassa. || Rukoile Häntä, oi Jumalan sanansaattaja, että sielumme pelastuisivat.

Kontakki, 2. säv.

Sinä loistit maailmalle, | valaisten Hengen valolla. | Sinä ennalta kerroit tulevia tapahtumia, || ja loistit elämälläsi, oi viisas profeetta Haggai.

Minea

Lähteet

Katso myös

Soili Mustapää 12/2009