Toiminnot

Harjoitus hengellisen tason selvittämiseksi

Kohteesta Ortodoksi.net

Kun tahtosi on syventynyt Pyhän Kolminaisuuden katseluun, voit tietää päässeesi rauhan aukiolle.
(kuva © veli Martinus, Valamon luostari)

Kun haluat tietää kilvoituksissa kasvusi asteen, toimi näin: päästä tahtosi irti ja anna mielesi lähteä omille teilleen lukuisia kertoja laiduntamaan mielitekonsa mukaan, harhailemaan omille reiteilleen ilman että pidättelisit sitä mitenkään. Ja sitten, kun se ei huomaa, ota se yhtäkkiä kiinni sotasankarin tavoin ja tarkkaa, koettele ja tutki sitä huolellisesti: mihin se on syventynyt ja minkä parissa se askartelee?

Jos löydät sen syventyneenä kirkkoisien hengellisiä harjoitteita käsittelevien kirjoitusten ja puheiden theoriaan, voit tietää kulkevasi totuuden kilvoituksessa ja pääseväsi rauhaan. Jos se hahmottelee aineettomia asioita ja uuden maailman kirkkauksia, voit tietää tulleesi lähelle tyyneyden satamaa. Jos se on huumaantunut ja juopunut Jumalan rakkaudesta, uponnut elävään salaisuuteen, syventynyt pyhän Kolminaisuuden katseluun ja jos sen toiminnasta seuraa välittömästi jatkuvia huokauksia ja kyyneleitä, niin voit tietää päässeesi rauhan aukiolle. Jos se on syventyneenä lukemisesta avautuviin merkityksiin ja rukouksiin sekä askartelee näiden kanssa, näe että on lähellä aika, jolloin se vapautetaan harhailusta.

Mutta jos paikalle tullessasi löydätkin mielesi ostamasta ja myymästä, kuljeksimasta muilla mailla, ravitsemasta itseään harjoitustesi ulkopuolelta tai seurustelemasta ystävien tai vihamiesten kanssa joko haitaksi tai hyödyksi, lähimmäisen hyväksi tai pahaksi, niin muista, että isien mukaan on myös vaivan paikkaan johtavia tekoja.

Jos olet erottelukykyinen ja tarkkaavainen, mieleesi nousevista ajatuksista samoin kuin unistasi voit oppia, onko kilvoituksesi vaivannäkö inhottavaa vai kaunista.

Simeon Armorikas

(käännös syyriasta © munkki Serafim)


<- katso edellinen opetusteksti: Jumalan kuvan puhdistaminen ~ katso seuraava opetusteksti: (julkaistaan myöhemmin) ->