Helatorstai 2
Ortodoksi.netista
Johdanto
Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen taivaaseenastumisen juhlaa vietetään vuosittain neljäntenäkymmenentenä päivänä suuren ja pyhän pääsiäisjuhlan jälkeen. Koska pääsiäisen päivämäärä vaihtelee vuosittain, myös taivaaseenastumisen juhlan päivämäärä vaihtelee. Juhlaa vietetään aina torstaina.
Itse juhla muistelee sitä, kun neljäntenäkymmenentenä päivänä ylösnousemuksensa jälkeen Jeesus johdatti opetuslapsensa Öljymäelle, ja siunattuaan heidät ja pyydettyään heitä odottamaan Pyhän Hengen lupauksen täyttymistä, Hän astui ylös taivaaseen.
Historiallinen tausta
Herran taivaaseenastumisen tarina, jota vietetään yhtenä kirkon kahdestatoista suuresta juhlasta, löytyy Apostolien tekojen kirjasta (1:3-11). Se mainitaan myös Markuksen (16:19) ja Luukkaan (24:50-53) evankeliumeissa. Taivaaseenastumisen hetki kerrotaan yhdessä lauseessa: "Hänet otettiin ylös, ja pilvi vei hänet heidän näkyvistään " (Apt. 1:9).
Kristus ilmestyi viimeisen kerran maan päällä neljäkymmentä päivää kuolleista nousemisensa jälkeen. Apostolien teot kertoo, että opetuslapset olivat Jerusalemissa. Jeesus ilmestyi heille ja käski heitä olemaan lähtemättä Jerusalemista, vaan odottamaan "Isän lupausta". Hän sanoi: "Teidät kastetaan Pyhällä Hengellä. Siihen ei ole enää montakaan päivää" (Apt. 1:5).
Annettuaan nämä ohjeet Jeesus johdatti opetuslapset Öljymäelle. Siellä Hän antoi heille tehtäväksi olla Hänen todistajiaan "JJerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka" (Apt. 1:8). Tähän aikaan Kristus myös käski opetuslapsiaan: "Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen" (Matt. 28:19). Jeesus sanoi heille myös olevansa heidän kanssaan aina, "maailman loppuun asti" (Matt. 28:20).
Opetuslasten katsellessa Jeesus kohotti kätensä, siunasi heidät ja sitten hänet otettiin heidän näkyvistään ylös (Luuk. 24:51; Apt. 1:9). Kaksi enkeliä ilmestyi heille ja kysyi, miksi he katsoivat taivaalle. Silloin toinen enkeleistä sanoi: "Tämä Jeesus, joka otettiin teidän luotanne taivaaseen, tulee kerran takaisin, samalla tavoin kuin näitte hänen taivaaseen menevän" (Apt. 1:11).
Juhlan ikoni
Herran taivaaseenastumisen ikoni on iloinen ikoni. Se on maalattu kirkkain värein. Kristus kuvataan nousemassa kirkkaudessaan mandorlassa. Mandorla on mantelinmuotoinen tai pyöreä kehys. Mandorlan sisällä on pyhän henkilön hahmo. Kristus siunaa seurakuntaa oikealla kädellään. Vasemmassa kädessään hänellä on kirjakäärö. Kirjakäärö on opetuksen symboli. Tämä ikoni osoittaa, että Herra taivaassa on siunauksen lähde. Lisäksi Jeesus on tiedon lähde. Ikoni muistuttaa meitä siitä, että Kristus on edelleen kirkon opetuksen ja sanoman lähde, siunaten ja ohjaten niitä, joille Hän on uskonut työnsä.
Jumalansynnyttäjällä on hyvin erityinen paikka tässä ikonissa. Hän on ikonin keskellä, heti ylösnousevan Kristuksen alapuolella. Hänen kättensä ele on rukouksen ele. Enkelien valkoiset vaatteet korostavat häntä selvästi. Jumalansynnyttäjä on kuvattu hyvin rauhallisessa asennossa. Tämä eroaa huomattavasti opetuslasten ulkonäöstä. He liikkuvat, puhuvat toisilleen ja katsovat ja osoittavat taivasta kohti. Koko ryhmä, Jumalansynnyttäjä ja opetuslapset, edustavat Kirkkoa.
Taivaaseenastumisen ikonissa on mukana henkilöitä, jotka eivät olleet todistamassa taivaaseenastumista. Pyhä Paavali kuvataan Jumalansynnyttäjän vasemmalla puolella, vaikka tiedämme, ettei hän ollut läsnä taivaaseenastumisessa. Tuolloin pyhä Paavali ei vielä uskonut Jeesukseen. Mutta hänestä tuli kristitty ja yksi kirkon suurimmista apostoleista ja lähetyssaarnaajista.
Ikoni ilmaisee Kristuksen suvereniteetin Kirkkonsa yllä; Hän on sen Pää, sen opas, sen inspiraation ja opetuksen lähde; se saa tehtävänsä ja palvelutehtävänsä Häneltä ja täyttää sen Pyhän Hengen voimalla.
Ortodoksisen kristityn taivaaseenastumisjuhlan vietto
Tätä Herran juhlaa vietetään pyhän Johannes Krysostomoksen liturgialla, joka toimitetaan juhlapäivänä ja jota edeltää aamupalvelus. Suuri ehtoopalvelus toimitetaan juhlapäivää edeltävänä iltana. Juhlan raamatuntekstit ovat seuraavat: Ehtoopalveluksessa: Jesaja 2:2-3, 62:10-63:9; Sakarja 14:1,4,8-11. Aamupalveluksessa: Markus 16:9-20; Liturgiassa: Apostolien teot 1:1-12; Luukas 24:36-53.
Juhlan hymnejä
Tropari (4. sävelmä)
Oi Kristus,meidän Jumalamme, sinä menit kunniassa taivaaseen annettuasi Pyhän Hengen lupauksessa ilon opetus lapsillesi. Heidän uskonsa oli vahvistanut suloinen sanoma, että sinä olet Jumalan Poika, maailman Vapahtaja.
Virrelmästikiira (2. sävelmä)
Oi Kristus Jumala, opetuslastesi nähden sinä nousit kunniassa Öljymäeltä ylös taivaaseen ja istuuduit Isän oikealle puolelle. Sinä täytit maailmankaikkeuden jumaluudella ja lähetit opetuslapsillesi Pyhän Hengen, joka valistaa, vahvistaa ja pyhittää meidän sielumme.
Viitteet
- Lihaksi tullut Jumala: Jeesuksen Kristuksen ja Neitsyt Marian juhlat, toimittanut Cathering Aslanoff ja kääntänyt Paul Meyendorff (Crestwood, NY: St. Vladimir's Seminary Press, 1995).
- Festival Icons for the Christian Year, John Baggley (Crestwood, NY: St. Vladimir's Seminary Press, 2000), s. 134-139.
(Lähde: GOARCH)