Toiminnot

Hermylos ja Stratonikos

Kohteesta Ortodoksi.net

Näistä kahdesta marttyyrista Hermylos (Ermylos) oli diakoni ja Stratonikos hänen vanginvartijansa. He asuivat nykyisen Belgradin tienoilla sijainneessa Singidumissa keisari Liciniuksen (308-324) hallituskaudella.

Koska Hermylos oli kieltäytynyt epäjumalien palvomisesta, hänet tuotiin rangaistavaksi ja kidutettiin raa'asti päiväkausia, koska hän ei suostunut kieltämään Kristusta. Kidutuksia seurannut Hermyloksen ystävä Stratonikos ei kestänyt kauaa, kun hän sitten kerran katsellessaan tätä kidutusta, purskahti itkuun ja tätä kautta tunnusti olevansa myös kristitty. Myös hän joutui kidutettavaksi.

Jumala lohdutti kumpaakin ja he kestivät raa'at kidutukset hengissä ja keisari joutui lopulta eräällä tavalla luovuttamaan ja heitti marttyyrit kannellisessa korissa Tonavaan, josta marttyyrien ruumiit sitten myöhemmin löydettiin ja haudattiin juhlallisesti.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee kahta marttyyria, diakoni Hermylosta (Ermylosta) ja Stratonikosta aina vuosittain heidän omana muistopäivänään tammikuun 13. päivänä.

HAP