Toiminnot

Herran pääsiäinen

Kohteesta Ortodoksi.net

Tämä artikkeli käsittelee erittäin harvinaista Herran pääsiäistä (Kyriopasha). Vuosittaista pääsiäistä käsittelee artikkeli Pääsiäinen.


Herran pääsiäinen eli Kyriopasha (kreik.κύριοπάσχα) on muuten tavallinen pääsiäinen, mutta se sattuu samalla päivälle Neitsyt Marian ilmestysjuhlan kanssa 25.3. Tämä yhteensattuma on erittäin harvinainen ja erityisen juhlallinen tapahtuma ja sille on omat jumalanpalvelusohjeet.

Herran pääsiäisenä polyeleo, joka normaalisti toimitetaan Neitsyt Marian ilmestysjuhlana, jätetään toimittamatta. Neitsyt Marian ilmestyksen kanoni lauletaan yhdessä pääsiäiskanonin kanssa ehtoopalveluksessa (orthros). Neitsyt Marian ilmestyksen Evankeliumi luetaan kanonin kuudennen oodin jälkeen. Suuren viikon palvelukset ovat yhdistelmiä Neitsyt Marian ilmestysjuhlasta ja pääsiäispalveluksista.

Kalentereiden eroista johtuen Herran pääsiäinen on mahdollinen ainoastaan juliaanisessa ja gregoriaanisessa kalenterissa, mutta ei korjatussa juliaanisessa kalenterissa. Herran pääsiäistä voivat siis juhlia vain vanhaa tai uutta kalenteria seuraavat kirkot. Suomen ortodoksinen kirkko seuraa uutta eli gregoriaanista kalenteria. Herran pääsiäisen puuttuminen korjatusta juliaanisesta kalenterista on ollut kritiikin kohde.

Yksi kuuluisimmista Herran pääsiäisistä oli vuonna 1821, jolloin alkoi kreikkalaisten kapina ottomaaneja vastaan, mikä johti Kreikan itsenäistymiseen vuonna 1829. Viimeisin Herran pääsiäinen juliaanisen kalenterin mukaan oli vuonna 1991, jolloin Neuvostoliitto hajosi, mikä johti Itä-Euroopan ortodoksien vapautumiseen. Tulevat Herran pääsiäiset juliaanisen kalenterin mukaan ovat vuosina 2075, 2086 ja 2159. Viimeisin Herran pääsiäinen gregoriaanisen kalenterin mukaan oli vuonna 1951 ja seuraavat ovat vuosina 2035, 2046 ja 2103.

Ei ole vielä ollut sellaista Herran pääsiäistä, jossa molemmat kalenterit viettäisivät juhlaa samana päivänä. Vuosi 232 olisi ollut tällainen, jos nämä kalenterit olisivat olleet käytössä tuolloin. Ensimmäiset vuosi, jolloin Herran pääsiäistä vietetään yhdessä juliaanisen ja gregoriaanisen kalenterin noudattajien kesken on vuosi 6700. Sen lisäksi yhteinen juhlapäivä osuu vuosille 6779 ja 6863.

Petja Pyykkönen