Toiminnot

Hymni

Kohteesta Ortodoksi.net

Pääsiäistropari
Hymni, veisu, kirkkoveisu on ylistyslaulu, Jumalan palvontaa tai rukous, joka kohdistetaan johonkin uskonnolliseen hahmoon. Ortodoksisessa kristillisyydessä veisujen pääkohteina ovat Jumala, (Pyhä Kolminaisuus) sekä Jumalansynnyttäjä ja pyhät ihmiset. Veisujen kirjoittajia nimitetään esimerkiksi hymnograafeiksi tai joissain kielissä hymnisteiksi tai jopa hymnodisteiksi.

Ylistävien laulujen, hymnien käsite on tuttu jo Vanhan testamentin ajalta, erityisesti psalmeista. Ne ovat tuttuja myös pakanallisesta maailmasta. Sana hymni tulee kreikankielisestä hymnos-sanasta (ὕμνος) sekä latinan hymnus-sanasta. Ortodoksisessa kristillisyydessä hymnien käyttö oli alkuun ylistyslaulua ensisijaisesti Jumalalle ja se kehittyi siitä myöhemmin koskemaan myös Jumalan ylistämistä pyhien ihmisten kautta.

Huomattavimpia ortodoksisia kirkkoveisujen säveltäjiä ovat olleet pyhä Josef Hymnografi, pyhä Romanos Melodos (Hymnografi / Ρωμανός ο Μελωδός) ja pyhä Efraim Syyrialainen (Εφραιμ Συρος) sekä Maiuman piispa, pyhittäjä Kosmas Hymnografi. Heidän lisäkseen on toki muitakin kuuluisia säveltäjiä ja kirjoittajia ja useat heistä elävät tai ovat eläneet myös nykyaikana.

HAP

Katso myös

Hymnografia