Toiminnot

Igor Tšernigovilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä suurruhtinas Igor Tšernigovilainen
Kuva: Wikipedia
Igorin Jumalanäiti
Kuva © Anna-Maija Marttinen

5.6. muistellaan ortodoksisessa kirkossa pyhän Kiovan suurruhtinas Igor Tšernigovilaisen reliikkien siirtämistä.

Vangiksi joutuminen ja munkkeuteen vihkiytyminen

Kiovan suurruhtinas Igor Olgovitš (Игорь Ольгович), joka pyhässä kasteessa oli saanut nimen Georgij (Георгий) (muistopäivä myös 19.9), kärsi vuonna 1146 tappion ja joutui ruhtinas Izjaslav II Mstislavitšin (venäjäksi: Изяслав II Мстиславич, 1097–1154) vangiksi. Izjaslav vangitsi hänet yhteen Venäjän tai Etelä-Pereslavlin "(nykyään Pereslavl-Khmelnitsk) luostariin. Kaukana tämän maailman turhuuksista ja pahoin sairaana, hän alkoi katua syntiään ja pyysi lupaa saada vihkiytyä munkiksi. 5. päivänä tammikuuta 1147 Pereslavlin piispa Evfymij vihki hänet munkkeuteen nimellä Gavriil (Gabriel). Pian hän toipui sairaudestaan ja hänet siirrettiin Kiovan Theodorov luostariin, jossa hänest tuli skeemamunkki nimellä Ignatij ja hän omistautui kokonaan luostarin toimille.

Salajuonien uhri murhataan

Mutta veljessodan vihan henki kulki yli Kiovan. Tšernigovin ruhtinaat, Igorin serkut, juonittelivat houkutellakseen Kiovan Izjaslavin yhteisen kampanjaan, jonka tavoitteena oli ottaa hänet kiinni tai jopa tappaa hänet. Juoni paljastui, kun ruhtinas oli jo matkalla Tšernigoviin. Kiovalaiset olivat jo hulinoissa saaneet oppinsa Tšernigovitšin ruseilta (venäläisiltä) ja he hyökkäsivät sinne, missä asiaan varsin viaton pyhä Igor oli. Syyskuun 19. päivänä 1147 pyhä Igor murhattiin raa'asti.

Reliikit siirretään Tšernigoviin

Herra kunnioitti uhria ihmeillä. Kun metropoliitta Klimenti Smoljatitšin ja Theodorovin luostarin igumenin Ananiin siunauksella toimitettiin ”kärsimyksenkantajan” hautaaminen Kiovan Simonovin luostarissa. 5. päivänä kesäkuuta 1150, jolloin Juri Dolgoruki (Юрий Долгорукий, 'pitkäkäsi', n. 1099–1157) oli valloittanut Kiovan valtaistuimen, hänen rikoskumppaninsa ja murhatun Igorin veli - Tšernigovin ruhtinas Svjatoslav Olgovitš (Святослав Ольгович) juhlallisesti siirsi pyhän Igor Tšernigovilaisen pyhäinjäännökset Tšernigoviin, hänen omalle asuinalueelleen, missä ne sijoitettiin pyhäinjäännöslippaaseen Vapahtajan katedraaliin. Ja samalla julistettiin pyhän muistopäivän viettäminen.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää suurruhtinas Igor Tšernigovilaista kaksi kertaa vuodessa: hänen kuolinpäivänään syyskuun 19. päivänä ja reliikkien siirtämispäivänä kesäkuun 5. päivänä. Vain reliikkien siirtämispäivä on merkitty suomalaiseen ortodoksiseen kalenteriin.

HAP