Toiminnot

Ikoninäyttelyn kuva 03

Kohteesta Ortodoksi.net

Jumalanäiti Ehtymätön malja
(kuva © munkki Stefanos)
(kuvan saa suuremmaksi sivun alalaidan linkistä)

Jumalanäiti Ehtymätön malja

Ikonin tarina

Jumalanäidin ikoni Ehtymätön malja tuli esille v. 1878 Tulan kuvernementissa Jefremovin kihlakunnassa. Eräällä talonpojalla Efremovskilla, vakinaisesta palveluksesta eronneella sotilaalla, oli juomahimo. Hän joi kaiken, mitä omisti, ja alkoi sitten kerjäämään. Kohtuuttomasta juomisesta johtuen häneltä halvaantuivat jalat, mutta siti hän jatkoi juomistaan. Kerran unessa hänelle ilmestyi munkki ja käski menemään Serpuhovin kaupunkin Jumalansynnyttäjän luostariin, missä on Jumalanäidin ikoni Ehtymätön malja ja osallistua sen edessä palvelukseen.

Halvaantunut juoppo menee luostariin

lIman rahaa ja jalkojen toimintakykyä talonpoika ei uskaltanut lähteä matkaan. Pyhä munkki ilmestyi hänelle toisen kerran ja sitten vielä kolmannenkin kerran ja uhkaavasti käski toteuttaa antamansa käskyn. Nelinkontin entinen sotilas lähti luostarin. Eräāssä kylässä hän pysähtyi lepäämään. Helpottaakseen hänen kipujaan eräs sikaläinen vanhaemäntă hieroi hänen jalkojaan ja lämmitti nitä uunin lämmössā. Seuraavana päivänä hänellä oli jo helpompi olo. Tukien ensin kahteen ja sitten yhteea sauvaan hän kulki Sepuhoviin.

Ihmeellinen paraneminen

Saapuessaan luostarin ja kerrottuaan unistaan hän pyysi saada osallistua palvelukseen. Kuitenkaan kukaan luostarissa ei tuntenut sen nimistä Jumalanäidin ikonia. Silloin ajateltin, että onkohan kyseessä ikoni, joka on kirkosta altariin johtavassa kâytävässä. Tämän ikonin taustapuolella he todella näkivät tekstin Ehtymätön malja. Pyhittäjä Aleksiuksen - autuaan Varlaamin - kasvoista sairas talonpoika tunsi heti hänelle unessa ilmestyneen munkin. Serpuhovista talonpoika palasi kotinsa täysin terveenā.

Ikonin maine Venäjällä kasvaa

Tieto Jumalanäidin ihmeellisesta ilmestymisestä levisi nopeasti ympäri Venäjää. Hänen juomahimosta parantumistaan sukulaiset ja läheiset kiirehtivät rukouksin ylistämään Jumalanäitiä ja monet saapuivat kiittämään Valtiatarta hänen suuresta armostaan. Myöhemmin tämän ikonin edessä on tulut tavaksi rukoilla alkoholismista ja huumerippuvuudesta kärsivien puolesta. Nykyaän Venajalla on myös erilaisia ikonille ”Ehtymätön malja" nimettyja keskuksia, jotka tarjoavat apua alkoholismista tai huumerippuvuudesta kärsiville.

Muistopäivä

Venäjällä pidetaän Serpuhovin Vysotskin luostarissa ihmisille, joilla on rippuvuus alkoholiin tai muihin päihteisiin, joka sunnuntai rukouspalvelus, moleben, jonka yhteydessa on myös akatistos Jumalanäidin ehtymätön malja -ikonille. Tilaisuuteen osallistuu myös tällaisten ihmisten läheisiä ja he rukoilevat perheidensä tai läheistensä puolesta. Monesti he myös palaavat luostariin kiittämaän rukouksista, jotka ovat auttaneet, kun Jumala on vastannut rukouksin ja parantanut jonkun rippuvuudestaan.

Ikonin muistopäivā on juliaanisessa kalenterissa 5. toukokuuta yhta aikaa suurmartyri Irenen kanssa, gregoriaanisessa kalenterissa 18. toukokuuta.

Votiivi

Votiivi on Kristuksen tai Jumalansynnyttäjän tai jonkin pyhän ikonille annettu lahja, joka on joko toive ja anomus jostain tulevasta tai kiitos jostain jo tapahtuneesta. Se on siis eräänlainen lahja kannettujen rukousten toteutumisesta tai mahdollisesta toteutumisesta.

Votiivi on yleensä jalometallista, hopeasta tai kullasta, tehty risti, koru, pieni korkokuva tai helminauha tai helimikoru. Se voi esitää myös rukouksen kohdetta: toivottua lasta, parantunutta kättä tai jalkaa, parantunutt silmää, jne.

Votiveja kinnitetään ikoniin ja tapa on yleinen Kreikassa, mutta sitä tavataan muuallakin ortodoksisessa maailmassa, myös Suomessa.

Kuvassa näkyvän ikonin laattavotiivin on valmistanut kultasepänlike Talberg, Pori.


Suurenna kuva
Takaisin näyttelysivulle
Siirry seuraavaan näyttelykuvaan ja selitykseen