Toiminnot

Ikoninäyttelyn kuva 07

Kohteesta Ortodoksi.net

Amnos-Karitsa
(kuva © munkki Stefanos)
(kuvan saa suuremmaksi sivun alalaidan linkistä)

Amnos – Jumalan Karitsa

Sana amnos (αμνοσ) tulee kreikan sanasta "lammas" (slaaviksi: Agnets / Агнец) ja merkitsee kirkollisessa yhteydessä kirkkoleivän keskusosaa, joka leikataan ja nostetaan prosfora-leivästä (πρόσφορα) eukaristian valmistuksen yhteydessä liturgiassa (proskomidissa).

Sitä kutsutaan myös "sinetiksi" tässä valmistelun alkuvaiheessa, koska se on leimattu kirjaimilla IC XC NIKA eli "Jeesus Kristus voittaa". IC XC NIKA on lyhennetty muoto kreikkalaisesta lauseesta "Ιησούς Χριστός Νικά" (Iēsous Khristos Nikā). Tämä lause ja lyhenteet esiintyvät usein ikoneissa ja ortodoksisessa kristillisessä taiteessa sekä liturgisissa yhteyksissä ortodoksisessa kirkossa. Yhdessä nämä sanat ilmaisevat kristillisen uskon perusperiaatetta, että Jeesus Kristus on voittanut synnin, kuoleman ja pahan.

Amnoksen irrottaminen prosforasta papin liturgisella veitsellä (keihäs) littyy Jesajan lukuun 53:7 lampaaseen liittyvien uhrijakeiden lausumiseen. Proskomidessa Karitsa asetetaan keskeisesti matalalle lautaselle (diskos) ja, kuten maljassa oleva viini, se on verhottu anaforan eli pyhitysrukousten aikaan, jolloin se pyhitetään, ja siitä tulee Pyhä Eukaristia.

Laajentuneena siis "Karitsa" on lyhenne itse eukaristiasta, varsinkin kun sitä käytetään merkitsemään Herran läsnäoloa mysteeriossa. Termi on peräisin Johannes Edelläkävijän sanoista (Joh.1:29-36. Katso myös Ilm.5:2 ).


Suurenna kuva
Takaisin näyttelysivulle
Siirry seuraavaan näyttelykuvaan ja selitykseen