Toiminnot

Ikonin valmistustarina

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä apostoli Jason.
(kuva © Harri Stefanius)

Tässä apostoli Jasonin ikonin valmistumistarina ikonimaalarin kertomana:


Ensin alkurukoukset:

"Sinä oi Herra käskit tehdä ikoneja, ei vieraitten, ei väärien jumalien, vaan sinun ainoan, totisen Jumalan nimen ylistykseksi.
Katso armollisesti minun, sekä tämän ikonin puoleen ja auta minua maalaustyössä, jota nyt aloitan.
Anna anteeksi syntini ja kaikkien niiden synnit, jotka tätä ikonia kunnioittavat ja sen edessä hartaasti rukoilevat sinulta Pyhän Hengen armoa.
Aamen."

Sitten pitää selvittää pyhän taustatiedot, muistopäivä löytyi kalenterista, 28.4. Pienen Jaso-pojan ukki, Hannu lähetti kuvan, jossa apostolit Jason ja Sosipatros ovat kuvattuina sivuttain.

Ensimmäinen ongelma:

Miksi kuvassa on Sosipatros ja mitä heillä on yhteistä? Huhtikuun synaksarionia ei ole vielä, joten soitto kääntäjälle ja puhelimessa nopea lyhennelmä elämänkerrasta. Samaan aikaan Hannu käänsi ja lähetti hyvän käännöksen.

Lue tästä -> apostoli Jasonin elämäkerta

Voinko maalata Jasonin yksinään? Voin, vain hän on Jaso-pojan suojeluspyhä, vaikka hän tekikin töitä yhdessä Sosipatroksen kanssa. Lisää kuvia löytyy netistä pari kappaletta. Mutta haluan tehdä rintakuvan, ei varsinaista attribuuttia.

Ikoniin pitää myös saada sanoma, joten pyhälle tulee kirjakäärö käteen ja siinä on teksti (Luuk.10:1-16):

”Jumalan valtakunta on lähellä”.

Tämä on 70 apostolin päivän teksti.

Ikonikuvissa Jasonilla ei ole piispanpukua, vaan sininen kitoni (täyspitkä, hihallinen, suora ja yhtenäinen vaate) ja punertava himation (usein villasta valmistettu suojaava päällysvaate).

Toinen ongelma:

Pitäisikö laittaa piispan puku?

Varhaiset maalarit ovat jo päättäneet asian puolestani, joten ei piispan pukua. Mahdollisesti Jasonin alkukauden lähetystyötä pidettiin tärkeämpänä kuin hänen piispana oloaan.

Ikonin koko oli valittu Hannun kanssa. Sovimme peruskoon 24 x 30 cm, paksuus 2,9 cm. Puu on tervaleppää leveistä laudoista ja lohenpyrstökiilat. Pohjusteena liivatepohjustuskangas ja 7 kerrosta liitu- + liivatekerroksia.

Taustaväri on aitoa intialaista indigoa, joka näyttää mustalta, mutta on psalmin mukaan (Ps.139:12):

”Sinulle ei pimeys ole pimeää, vaan yö on sinulle kuin päivänpaiste, pimeys kuin kirkas valo.”

Muina väreinä ranskalainen luokiteltu okra, poltettu umbra, Böömin vihreä, titanidioksidi, poltettu siena, kromivihreä, Pompeijin punainen, Coerulean sininen, ultramarinsininen ja Kiinan sinooperi. Lakkana on suomalainen luomupellavaöljy, kuivikkeena kobolttiasetaatti.

Värien kiinnitysaineena on munankeltuainen eli kyseessä on ns. munatempera. Lakkaus on tehty kahteen kertaan.

Vielä kiitosrukous siitä, että ikoni valmistui.

"Oi Herra, Sinä olet kaiken hyvän täyttymys ja täydellistäjä. Täytä sieluni riemulla ja ilolla, sillä yksin sinä rakastat ihmissukua.
Pyhitä armollasi tämä ikoni. Anna armosi asua siinä, jotta se ylentäisi ja innoittaisi niiden mielet jotka sitä katsovat ja kunnioittavat. Suo heidän nähdä ikoniin kuvatun kunnia, jotta he osaisivat katua syntejään ja vahvistuisivat pahan kaikkia hyökkäyksiä vastaan.
Oi, Vapahtaja Jumalansynnyttäjän, pyhän apostoli ja evankelista Luukkaan ja kaikkien pyhien esirukouksien tähden pelasta meidät!
Aamen."

Kunnon ripustuslenkki ja pienet huopatassut kiiloihin, niin seinä ei öljyynny. Ikoni on valmis lähetettäväksi siunattavaksi.

Siunaus tapahtui poikkeuksellisesti piispan toimesta Mikkelin ylienkeli Mikaelin kirkossa. Erikoista siinä oli se, että silloin kun pappi siunaa ikonin, hän vihmoo sen pyhitetyllä vedellä, mutta kun piispa siunaa ikonin, hän siunaa sen pyhällä mirhalla.

Sovintosunnuntaina KS Joensuun piispa Arseni oli käymässä Mikkelissä ja toimitti liturgian yhdessä Mikkelin kirkkoherran, isä Johannes Hätisen kanssa ja ikoni siunattiin käyttöönsä tuossa liturgiassa, jossa uusi seurakuntalainen Jaso oli tarkoitus myös kirkottaa, mutta kirkottaminen siirtyi hieman vanhempien sairastelujen vuoksi.

HAP

Tropari (3. säv.)

Oi pyhät apostolit, /
rukoilkaa armollista Jumalaa, /
että Hän antaisi /
synninpäästön meidän sieluillemme.

Kontakki (2. säv.)

Paavalin oppien valistamina te, autuaat,
tulitte koko maailman valistajiksi,
sillä te kirkastatte alati maailmaa ihmein.
Jason, Sinä ihmeitten lähde,
ja Sosipatros, Sinä Kristuksen marttyyrien kunnia,
te jumalankantaja-apostolit
ja hädässä olevien puolustajat,
rukoilkaa Jumalaa,
että Hän pelastaisi
meidän sielumme.