Toiminnot

Irinark Rostovilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä Irinark Rostovilainen on tullut tunnetuksi etenkin ns. kahleita kantavana munkkina.

Munkiksi 30-vuotiaana

Hän syntyi Rostovissa Kondakovon kylässä vuonna 1548 ja jo varsin pienenä hän ilmoitti äidilleen haluavansa mennä munkiksi, jollainen hänestä kuitenkin tuli vasta 30-vuotiaana, kun Pyhien Boriksen ja Glebin luostarin igumeni vihki hänet munkiksi luostariinsa.

Eriskummallinen munkki

Hän oli alusta alkaen varsin eriskummallinen tavoissaan kulkiessaan vain pitkässä paidassa ja jossain vaiheessa annettuaan kenkänsä köyhälle koko ajan paljain jaloin. Liekö johtunut hänen eriskummallisuudestaan, mutta hän joka tapauksessa muutti luostaria yhteen aikaan usein. Boriksen ja Glebin luostarista hän meni Avrami Rostovilaisen perustamaan Herran Kasteen luostariin ja siltä toiseen rostovilaiseen luostariin, josta sitten palsi takaisin ensimmäiseen luostariinsa, josta joutui kateellisten veljien panettelun vuoksi karkotetuksi, mutta palasi taas vuoden kuluttua takaisin, kun igumeni katui karkotusta.

Profetoinnin lahja

Ankara kilvoittelu edesauttoi Irinarkia saamaan tarkan hengellisen näkökyvyn. Hän profetoi monta tuon sekasortoisen ajan tapahtumaa ja varoitti hallitsijoita vaaroista.

Kuollessaan vuonna 1616 hän jätti jälkeensä kasapäin kilvoituskahleita ja painavia vaskiristejä ja ketjuja, joita hän oli kantanut. Pian kuoleman jälkeen haudalla alkoi tapahtua ihmeitä ja monet sairaat ja riivatut paranivat mm. Irinarkin ristien avulla.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Irinark Rostovilaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään tammikuun 13. päivänä.

HAP