Toiminnot

Isidoros Khioslainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Isidoros Khioslainen, muistopäivä 14.5.
(©) Petja Pyykkönen
Pyhän marttyyri
Pyhä marttyyri Isidoros Khioslainen
(Kuva: Ortodoksi.net)

Pyhän marttyyri Isidoros Khioslaisesta (myös muodoissa Isidor ja Isidore) on kirjoitettu erilaisia elämäkertoja erilaisista hagiografisista syistä johtuen.

Isidoros oli kuitenkin Rooman armeijassa, sen laivastossa ja laivaston upseeri. Heidän osastonsa ollessa Egeanmerellä Khiosin saarella, Isidore tunnusti laivaston komentajalle olevansa kristitty. Koska hän ei katunut valintaansa, eikä suostunut palvelemaan valtiollisia epäjumalia, häntä ensin kidutettiin ja lopulta mestattiin vuonna 251 leikkaamalla pää irti ruumiista ja se heitettiin isoon säiliöön.

Perimätiedon mukaan hänen ystävänsä Ammonios ja Myrope, molemmat myöhemmin marttyyrikuoleman kokevia, olisivat löytäneet Isidoroksen ruumiin ja haudanneen sen kunnioituksella. Myöhemmin Myrope haudattiin Isidoroksen rinnalle ja haudalla on tapahtunut useita ihmetekoja.

Tälle paikalle rakennettiin kappeli ja 400-luvulla kirkko. Kirkko on nyt yksi saarella sijaitsevista lukuisista rauniokirkoista, joita on jäljellä vielä nähtävänä Khiosilla.

Pyhän Isidoroksen kunnioitus levisi nopeasti kaikkiin Välimeren maihin ja hänestä tuli pian näillä alueilla merimiesten oma suojelupyhä.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää marttyyri Isidoros Khioslaista aina vuosittain toukokuun 14. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 4. säv.

Aikojen Kuninkaan värväämänä | sinä torjuit maallisen kuninkaan ja hänen armeijansa ja saarnasit rohkeasti Kristus Jumalasta. | Siksi sinä suoritit loppuun taistelun ja loistat Hänen kunniakkaana marttyyrinä. | Ano Häneltä sieluillemme pelastusta, || sillä me kunnioitamme sinua, siunattu Isidor.

Kontakki, 4. säv.

Sinä olet tullut suureksi opastajaksi maailmalle rukouksillasi. | Siksi me ylistämme tänään sinua, || oi pyhä marttyyri, kunniakas Isidor.

Kontakki, 3. säv.

Taistelussasi lohikäärmeen kanssa sinä saavutit voiton, oi marttyyri Isidor. Kuin loistava majakka Egyptistä, sinä loistit valaisten kaikki auringon alla kulkien kohti Häntä, joka loisti jumalallisesta Neitseestä, jonka vuoksi sinut surmattiin, oi kärsimystenkantaja, uhraten sulotuoksuisena uhrina.

Minea