Toiminnot

Jaakob Persialainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Suurmarttyyri Jaakob Persialainen (lat. Intercisus = irti paloiteltu, kreik. Ιάκωβος ο Πέρσης) syntyi Persiassa 300-luvulla varakkaaseen perheeseen. Hän toimi upseerina ja poliittisen neuvonantajana sassanidikuninkaiden Izdegerdin (Izdekerti, 399-420) ja hänen seuraajansa Barakhranesin (420-438) hoveissa.

Kuningas Barakhranes oli zarathustralaisuuden kannattaja ja alkoi vainota kristittyjä. Peläten kuningas Barakhranesia, Jaakob uhrasi yhdessä kuninkaan kanssa pakanajumalille ja kääntyi zarathustralaisuuteen. Jaakobin äiti lähetti Jaakobille kirjeen, jossa hän pyysi tätä katumaan tekoaan. Jaakob ymmärsi tekonsa kauheuden, katui sitä ja kääntyi takaisin kristinuskoon.

Jaakobin kolleega ilmoitti tämän kuninkaalle, joka kuulustelujen jälkeen määräsi Jaakobin tapettavaksi. Jaakobilta leikattiin sormet ja varpaat yksi kerrallaan. Sen jälkeen häneltä keikattiin kädet ja jalat. Lopulta hänet mestattiin vuonna 421. Kristityt keräsivät hänen ruumiinsa osat ja hautasivat ne. Kristittyjen vainot ja Jaakobin kuolema laukaisi roomalaisten ja sassanidien välisen sodan vuosina 421–422, jonka seurauksena uskonvapaus palasi jälleen Persiaan.

Jaakob Persialaisen muistopäivä on 27.11.

Petja Pyykkönen

Muualla internetissä