Toiminnot

Jaakobin liturgia

Kohteesta Ortodoksi.net

Vanhin vielä käytössä oleva eukaristinen jumalanpalvelus on Jaakobin liturgia.
Kuva: Düsseldorfin venäläinen ortodoksinen kirkko tammikuussa 2010, lähde: Wikipedia.

Jaakobin liturgia on vanhin vielä käytössä oleva eukaristinen jumalanpalvelus. Se on Jerusalemin kirkon muinainen liturgia ja sen nimi juontuu apostoli Jaakobista, Herran veljestä, jota muistellaan ortodoksisessa kirkossa aina lokakuun 23. päivä.

Tutkijat ovat melko yksimielisiä siitä, että tämä liturgia syntyi Jerusalemissa myöhään neljännellä tai aikaisin viidennellä vuosisadalla. Siitä tuli nopeasti Jerusalemin ja Antiokian ensisijainen liturgia. Vaikka se myöhemmin korvattiin noissakin paikoissa Basileios Suuren ja Johannes Krysostomoksen liturgioilla, se oli jo levinnyt myös Kirkon muille alueille. Vanhimmat perinteiset käsikirjoitukset ovat kreikan ja syyrian kielisiä ja käsikirjoituksia löytyy myös Armeniasta, Etiopiasta ja Georgiasta.

Tutkija John Fenwickin teorian mukaan yhtäläisyydet tämän ja Basileios Suuren liturgian välillä osoittavat niiden molempien juontuvan samasta lähteestä, joka kuitenkin on jo menetetty, mutta joka on parhaiten säilynyt liturgian egyptiläisessä versiossa. Fenwick arvelee, että Jaakobin liturgian olisi säveltänyt vuonna 370 Kyrillos Jerusalemilainen.

Nykyisin Jaakobin liturgia on tärkein liturgia Syyrian ortodoksisessa kirkossa, Syyrian katolisessa kirkossa, Intian ortodoksisessa kirkossa, syyrialais-malankaralaisessa katolisessa kirkossa ja Intian Mar Thoma kirkossa.

Hannu Pyykkönen

Katso myös