Toiminnot

Jeesuksen rukous ja pelastus

Kohteesta Ortodoksi.net

Arkkipiispa Paavali kirjoitti vielä pappismunkkina ollessaan Jeesuksen rukouksen suhteesta ihmisen pelastumiseen vuoden 1952 Aamun Koiton numerossa 21 seuraavasti:

--- Niin sinäkin, Jeesuksen rukouksen harrastaja, alat kohta havaita itsessäsi parantumisen merkkejä. Sinä huomaat, että entistä suuremmalla halulla asetut rukoilemaan. Huomaat, että sinussa on entistä enemmän voimaa pidättää kielesi lausumasta pahaa tai turhaa. Pahat ajatukset, jota et ennen kyennyt karkottamaan tajunnastasi, nyt häviävät heti, kun alat kutsua avuksesi Jeesuksen nimeä.--- Sinä pakenet elämän korskaa ja hälyä voidaksesi yhä enemmän hiljentyä sydämen rukoukseen. Ja ihmeeksesi huomaat, että niistä pahoista tai turhista tottumuksista, josta ennen et ajatellutkaan voivasi päästä koskaan eroon, nyt ikään kun vaivatta vieraannut. Kirkossa seistessäsi ajatuksesi harhailivat ennen kaikissa maailman asioissa ja sinä kärsimättömästi odotit jumalanpalveluksen päättymistä. Mutta nyt toistaessasi sydämessäsi Jeesuksen rukousta ja saaden jumalanpalveluksen veisuista ja rukouksista ikään öljyä tuohon sydämessäsi tuikkivaan rukouksen liekkiin sinusta tuntuu kuin jumalanpalvelukset olisivat tulleet liiankin lyhyiksi. Ja kaikki tuo ei ole lähtöisin sinusta, vaan se on Kristus-viinipuusta virtaavaa elämännestettä. --- Tämä on pelastusta, ei muodollista vanhurskaaksi julistamista, vaan todellista vanhan ihmisen poispanemista tekoineen ja himoineen ja uuteen hengelliseen ihmiseen pukeutumista. Tässä todella tapahtuu, että jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä pelastuu.

Jeesuksen rukous muuttaa meitä ja antaa meille voimaa rakkauden tekoihin.

Jeesuksen rukouksen vaikutus käytännön elämässä

Eräs henkilö kertoi rukouksen vaikutuksesta. Hän matkusti näinä päivinä Helsingin metrossa ja osui keskelle kikattavaa tyttölaumaa. Seuraavalla pysäkillä kyytiin nousi vahvasti humaltunut mies, jonka kielenkäyttö oli sen mukaista. Tuo henkilö alkoi mielessään toistella Jeesuksen rukousta edes katsomatta häirikköihin. Ja kuinka ollakaan, koko metrovaunu hiljeni ja tuli pitkiä täydellisen hiljaisuuden jaksoja…

Nunna Kristoduli