Toiminnot

Jefrosinia Polotskilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä-äiti Eufrosyne
Polotskin igumenia
kädessä kuulu Eufrosynen risti
venäläinen ikoni
Kuva: Wikipedia

Pyhittäjä Eufrosyne, Polotskin igumenia, maalliselta nimeltään Predslava, oli nykyisen Valko-Venäjän alueella sijainneen Kiovan Venäjän vasallivaltion Polotskin ruhtinaskunnan ruhtinaan, Grigori Vseslavitšin tytär. Lapsuudessaan hän sai erinomaisen opetuksen ja sitä kautta rakkauden rukoukseen ja kirjoihin.

Nunnaksi vihkiytyminen

Kun Predstava ei halunnut mennä naimisiin, hän meni luostariin, jossa hänet vihittiin nunnaksi nimellä Eufrosyme. Polotskin piispa Eliaan siunauksella hän eli lähellä Pyhän Viisauden (Sofian) katedraalia ja kopioi kirjoja.

Noin vuoden 1128 tienoilla piispa Elias antoi Eufrosynen tehtäväksi organisoida uudestaan naisluostari. Asettuessaan Seltsoon askeetti otti mukaansa vain pyhät kirjansa. Täällä äskettäin rakennetussa Kristuksen kirkastumisen luostarissa hän opetti muita naisia kopiomaan kirjoja, laulamaan, ompelemaan ja tekemään käsitöitä.

Igumeniana Seltsossa

Eufrosynen ponnistelujen avulla rakennettiin vuonna 1161 katedraali, joka on säilynyt nykypäiviin saakka. Pyhittäjä Eufrosyne perusti myös Jumalanäidille omistetun munkkiluostarin.

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Lukas Krysovergis (Λουκᾶς Χρυσοβέργης, 1156-1169) lähetti Eufrosynelle hänen pyynnöstään kopion Efesoksen ihmeitätekevästä Jumalanäidin ikonista, jota nykyisin nimitetään Korsunin Jumalanäidin ikoniksi.

Pyhiinvaellus ja kuolema

Vähän ennen kuolemaansa pyhittäjä Eufrosyne teki vielä pyhiinvaellusmatkan pyhille paikoille apunaan veljenpoikansa David ja sisarensa Eupraxia.

Kunnioitettuaan pyhiä paikkoja Konstantinopolissa, hän meni vielä Jerusalemiin, jossa oli venäläinen Pyhän Jumalanäidin luostari, missä hän sai Herraltansa rauhan ja kuoli toukokuun 24. päivänä vuonna 1173.

Reliikit

Vuonna 1187 pyhittäjän reliikit siirrettiin ensin Kiovan luolaluostariin ja sieltä perustamaansa Polotskin luostariin vuonna 1910.

Pyhittäjä Eufrosynea kunnioitetaan Venäjällä naisluostarien suojelijana.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Eufrosyne Polotskilaista vuosittain aina toukokuun 23. päivänä.

Katso myös

HAP