Toiminnot

Job Moskovalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Job Moskovan patriarkka)

Pyhä Job Moskovalainen (venäjäksi: Иов / Iov) oli Moskovan ja koko Venäjän ensimmäinen patriarkka.

Lapsuus ja nuoruus

Job syntyi Staritsassa lähellä Tveriä vuonna 1530 hurskaaseen kauppiasperheeseen. Hän sai kasteessa nimen Johannes (Иоанн). Jo varhain Johannes tunsi sisimmässään halun mennä luostariin, mutta oma isä ei sitä sallinut vaan halusi, että Johannes solmisi avioliiton.

Kerran mentyään melkein salaa ja isällensä asian toisin ilmaisseena kotikaupunkinsa lähellä olevaan Uspenskin luostariin, hän vihkiytyi melko nopeasti munkiksi ja sai nimekseen Job. Luostarissa Job viettikin sitten seuraavat viisitoista vuotta ja hänestä tuli vuonna 1566 luostarin johtaja, igumeni tsaari Iivana Julman avustuksella.

Piispaksi ja metropoliitaksi

Vuonna 1571 Job siirrettiin Moskovaan ja nimitettiin Simonovin luostarin igumeniksi. Vuonna 1575 hänestä tuli Novospasskin luostarin igumeni ja vuonna 1581 Kolomnan piispa. Boris Godunovin vallan aikana (siis tarkkaan ottaen tsaari Feodor I:n vallan aikana, jota valtaa Godunov valvoi) Job nimitettiin Rostovin arkkipiispaksi ja vuonna 1578 Moskovan ja koko Venäjän metropoliitaksi.

Patriarkaksi

Kun Godunov halusi vahvistaa kirkollista valtaa Venäjällä, hän otti yhteyden Konstantinopolin patriarkka Jeremias II:een ja ilmoitti haluavansa perustaa Venäjälle oman patriarkaatin. Vuonna 1589 tammikuun 26. päivänä Job valittiinkin sitten uuden perustetun Moskovan ja koko Venäjän patriarkaatin päämieheksi ja ensimmäiseksi Moskovan patriarkaksi.

Patriarkkana Job oli mukana useiden venäläisten pyhien kanonisaatioprosessissa, hän valmisteli ja kirjoitutti uusia jumalanpalveluskirjoja, rakensi kirkkoja ja suosi kirkollista lähetystoimintaa Astrahanissa ja Siperiassa.

Kuolema ja pyhäinjäännökset

1600-luvun alussa Venäjällä kuohui, vallasta taisteli useita eri henkilöitä, oikeita ja vale-tsaareja ja olot olivat erittäin epävakaita. Myös patriarkka Job joutui näiden melskeiden keskelle ja hänet karkotettiin kotipaikkansa Staritsan luostariin, jossa hän pian menetti ensin näkönsä ja lopulta kuoli sairaana miehenä vuonna 1607.

Vuonna 1652 Jobin reliikit siirrettiin Moskovan Kremliin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen (Uspenien) katedraaliin, jossa ne ovat yhä nykyisinkin. Pyhä Job kanonisoitiin Venäjän kirkon toimesta vasta vuonna 1989.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Job Moskovalaista vuosittain kesäkuun 19. päivänä sekä hänen reliikkiensä siirtämispäivänä huhtikuun 5. päivänä.

HAP