Toiminnot

Joosef Jaakobin poika

Kohteesta Ortodoksi.net

Vanhurskas Joosef oli Raamatun Vanhassa testamentissa 1. Mooseksen kirjassa mainittu patriarkka. Hän oli Jaakobin ja Raakelin poika.

Elämä

Joosef oli yksi Jaakobin yhdestätoista pojasta ja Raakelin esikoinen. Hän oli isänsä toinen lempilapsi. Muut veljet tulivat kateellisiksi Joosefille ja möivät hänet orjaksi Egyptiin. He kertoivat Jaakobille Joosefin joutuneen leijonan saaliiksi.

Egyptissä Joosef joutui faaraon henkivartijan Potifarin palvelijaksi. Potifarin vaimo syytti Joosefia aviorikoksesta ja Joosef joutui vankilaan. Siellä hän alkoi selittää ihmisten unia. Kun hän pystyi selittämään faaraon näkemän unen seitsemästä viljavasta ja seitsemästä katovuodesta, faarao nimitti Joosefin Egyptin taloudenhoitajaksi.

Katovuosina hän tapasi veljensä, jotka tulivat hakemaan viljaa Egyptistä. Hän myös tapasi jälleen isänsä. Joosefilla oli kaksi poikaa, Efraim ja Manasse.

Kuolemaja muistopäivä

Joosef kuoli 110 vuoden ikäisenä. Patriarkka Joosef kuvataa ikoneissa joskus pitämässä egyptiläisen neuvonantajan nemes-päähinettä ja kädessään egyptiläistä ruoskaa. Ortodoksinen kirkko muistelee Joosefia aina vuosittain ennen joulua viimeistä edeltävänä sunnuntaina, jolloin on niin sanottu pyhien isien sunnuntai ja joissakin paikalliskirkoissa 31.3.

Petja Pyykkönen

Muualla internetissä