Toiminnot

Joosef Meteoralainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Joosef Meteoralainen
(kuva © Pyykkönen)
Pyhä Joosef Mereoralainen (Iosaf / Joasaf / Ioannis / serbiaksi: Јован Урош Немањић / Jovan Uroš Nemanjic, kreikaksi: Ιωάννης Ούρεσης Δούκας Παλαιολόγος / Ioannis Uresis [Uroš] Doukas Palaiologos, n. 1350 – 1422 tai 1423) oli Epirosin kuninkaan Simeon Uroš Palaiologoksen poika ja hänen kruununperillisensä, josta tulikin myöhemmin Thessalian kuningas.

Ioannis luopui kuitenkin vallasta ja asemastaan ja ryhtyi vuonna 1381 munkiksi nimellä Ioasaf, Joosef ja hän oli yksi Pohjois-Kreikassa sijaitsevan Meteoran luostarialueeseen kuuluvan ns. Suuren Meteoran luostarin perustajista.

Joosef matkusteli muissakin tuon ajan luostareissa muun muassa Athoksella ja näiden matkojen seurauksena hän sitten lopulta jäi Meteoralle ja ryhtyi kehittämään Suuren Meteoran luostaria, joka tuohon aikaan muutti nimensä Kristuksen kirkastumisen luostariksi. Aiemmin luostari oli omistettu Jumalansynnyttäjälle. Hänestä tuli luostarin igumeni ja luostarissa rakennettiin tuona aikana paljon, sairaala, keljoja sekä hän laajensi myös Kristuksen kirkastumisen katedraalia.

Vuonna 1394 hän meni muutamaksi vuodeksi Athokselle, mutta palasi sieltä vuonna 1401 ja jatkoi Meteoran luostarin igumenina.

Joosef Meteoralainen on kanonisoitu Serbian ortodoksisen kirkon toimesta ja hänen muistopäivänsä on Serbiassa ja Venäjällä 20. huhtikuuta (juliaanisen kalenterin mukaan) ja gregoriaanisen kalenterin mukaan elävissä paikalliskirkoissa toukokuun 3. päivä.

HAP

Muualla Internetissä: