Toiminnot

Jumala ja logiikka (opetuspuhe)

Kohteesta Ortodoksi.net

Kuva © Pravmir.com

Oletko koskaan huomannut, että suosituimmat laulut ovat luonteeltaan romanttisia? Ne lähes aina kertovat romanttisesta suhteesta kahden ihmisen välillä. Haasteena laulun tekijälle on saada oma laulu persoonalliseksi, jotta se löydetään paremmin.

Muistelen erästä kappaletta vuosien takaa, “Baby, You Ain’t Seen Nothin’ Yet.” (Baby, et ole vielä nähnyt mitään). Jotta laulu olisi mieleenpainuva (ja samalla hieman hauskakin) laulun tekijä on tarkoituksella änkyttänyt ensimmäisen tavun sansat "Baby", niin että tulos on jotain kuin "Be-Be-Be-Baby, "You Ain’t Seen Nothin’ Yet.” Pidä tämä ajatus "et ole nähnyt vielä mitään" mielessäsi, sillä palataan siihen kohta.

Markuksen evankeliumissa sanotaan:

"Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.
Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen; mutta joka elämänsä minun tähteni ja evankeliumin tähden kadottaa, on sen pelastava."

(Mark.8:34-35).

Kuten toisen säkeessä huomautetaan, tämä elämämme elämä pohjimmiltaan kiteytyy yhteen kysymykseen: Tahdommeko uhrata tämän elämän tulevan elämän edestä vai tulevan elämän tämän elämän edestä? Tämä elämä vai tuleva elämä? Siinä on valintamme.

Sanotaanpa, että päätät omistaa tämän elämän tulevan elämän turvaamiseksi ja haluat tietää, miten edetä sen tekemisessä. Edellisen evankeliumin ensimmäinen säe kertoo miten. Siinä kuvataan ristin ottaminen, itsensä kieltäminen ja Kristuksen seuraaminen. Helppo tapa muistaa tuo, on kirjainyhdistelmä, joka kuvaa erästä tunnettua tiedostoa: PDF. "P" tarkoittaa ristin ottamista (englanniksi "Picking"), "D" tarkoittaa itsensä kieltämistä ("Denying") ja "F" tarkoittaa Kristuksen seuraamista ("Following").

Ristin ottamisella tarkoitetaan tämän elämän arjen rasitteiden, kuten läksyjen, askareiden, asuntolainan maksamisen ja ruohon leikkaamisen tai lumen luomisen hyväksymistä; puhumattakaan monista muista tehtävistämme ja velvoitteistamme. Se tarkoittaa tämän elämämme rasitteiden ja kipujen, epävarmuuden, stressin ja eteemme tulevien ongelmien hyväksymistä. Se tarkoittaa niiden hyväksymistä, ei niiltä pakenemista. Hoidamme ne parhaiten, niin kuin voimme, Jumalan avulla. Mutta ristinsä ottaminen liittyy myös enempään kuin tavallisiin elämänmurheisiin, niin raskaita kuin ne voivatkin olla; se tarkoittaa myös sitä, että meidän on kannettava rakkauden ristimme myös suhteessa Jumalaan ja lähimmäisiimme.

Tämä johtaa siihen, että me kiellämme itsemme. Tämä tarkoittaa sitä, mitä meidän on tehtävä, mitä siis meidän tulee tehdä rakkaudenosoituksissa Jumalaa ja muita kohtaan, sen sijaan, mitä itse haluaisimme tehdä. Vanhempi tekee sen lastensa vuoksi. Aviomies vaimonsa vuoksi aivan kuten vaimo tekee sen puolisonsa vuoksi. Joskus meidät kutsutaan tekemään se vanhempiemme vuoksi, kun he eivät enää osaa tehdä sitä. Tämä tarkoittaa, että meidän tulee auttaa jotakuta sellaiseen aikaan, joka ei aina sovi meille tai on hankala meille. Saatamme joutua menemään ruokakauppaan juuri, kun haluaisimme mennä ulos kävelylle. Saatamme joutua tekemään jonkun tehtävän juuri silloin, kun mieluummin katsoisimme televisiota.

Mutta jos teemme näitä asioita, kiellämme itsemme ja mikä tärkeintä, seuraamme Kristusta. Ajattele sitä. Mitä Hän teki? Hänen ei olisi tarvinnut lähteä Taivaasta. Hän teki sen meidän vuoksemme, ei itsensä. Katso Raamatusta. Mihin Jeesus meni? Näemme Hänet temppelissä palvomassa Jumalaa. Näemme Hänet auttamassa ja parantamassa muita. Näemme Hänet todistamassa Jumalan hyvyydestä ja kirkkaudesta. Näemme Hänet Näemme Hänen kärsivän armossaan, kun Hänen sanansa on irrotettu asiayhteydestään, kun Häntä syytetään, kun Häntä lyödään ja Hänet murhataan. Näemme, että ennen ristinkuolemaansa, Hän koki taholtamme monta pientä kuolemaa pappeutensa häiritsemisestä ja vastustamisesta. Samalla tavalla meidät on kutsuttu kestämään monia mini-kuolemia uhriaikanamme, huomioksi ja voimaksi hyvinvoinnille ja hyödyksi muille.

Jos kannamme ristimme, kiellämme itsemme ja seuraamme Kristusta Hänen elämässään, palveluksessaan ja kuolemassaan, me seuraamme Häntä myös Hänen ylösnousemuksessaan ja lopulta seuraamme Häntä Taivasten valtakuntaan. Ota kaikki se siunaus, jota olet saanut elämässäsi, laajenna sitä eksponentiaalisesti, niin et ole vieläkään edes alkanut kuvitella, minkä kaltainen Jumalan valtakunta on. Jos arvelet, että tämä nykyinen elämä on liian hyvä ohittaaksesi sen, niin silloin, lauluntekijän sanon, “Be-Be-Be-Baby, You Ain’t Seen Nothin’ Yet”.

Amen.

(Tämä Ortodoksi.netin tekemä käännös perustuu amerikkalaisen Atlantan kreikkalais-ortodoksisen metropoliittakunnan Pyhän Nektarioksen kirkon julkaisemaan isä John Wallacen alkuaan englanninkieliseen opetuspuheen tekstiin. Kuva © Pravmir.ru)