Toiminnot

Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian syntymän aatto

Kohteesta Ortodoksi.net

Tämän juhlan ensimmäisessä lukukappaleessa suuressa ehtoopalveluksessa luetaan Mooseksen kirjasta (1.Moos. 28:10-17) kohta, joka kuvaa Jaakobin unelmaa päästä tikkaita pitkin maasta taivaaseen, ja enkelit nousevat ja laskeutuvat näillä tikkailla.

Jaakobin uni Betelissä
Jaakob lähti Beersebasta ja kulki kohti Harrania. Matkallaan hän jäi auringon laskiessa yöksi erääseen paikkaan, otti siltä paikalta päänalusekseen kiven ja kävi makuulle. Yöllä Jaakob näki unessa portaat, jotka ulottui- vat maasta taivaaseen, ja Jumalan enkelit kulkivat niitä ylös ja alas. Sitten hän näki, että Herra seisoi hänen vieressään ja sanoi: "Minä olen Herra, isäsi Abrahamin Jumala ja Iisakin Jumala. Tämän maan, jolla sinä makaat, minä annan sinulle ja sinun jälkeläisillesi. Sinun jälkeläisesi tulevat lu- kuisiksi kuin maan tomuhiukkaset, ja sinun sukusi levittäytyy länteen ja itään, pohjoiseen ja etelään. Sinun ja sinun jälkeläistesi saama siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille. Minä olen sinun kanssasi ja varjelen sinua, minne ikinä menetkin, ja tuon sinut takaisin tähän maahan. Minä en hylkää sinua, vaan täytän sen, minkä nyt olen sinulle luvannut." Jaakob heräsi unestaan ja sanoi: "Herra on toti- sesti tässä paikassa, enkä minä tiennyt sitä." Pelko valtasi hänet, ja hän sanoi: "Kuinka pelottavan pyhä tämä paikka onkaan! Tämä on varmaan Jumalan asuinsija ja itse taivaan portti."

Toinen lukukappale (Hesekiel 43:27-44:4) puhuu pyhäkön portista, joka suuntautuu itään. Jumala tulee läpi tästä portista, joka suljetaan niin, että kukaan muu ei voi kulkea siitä.

Näiden päivien jälkeen, kahdeksantena päivänä ja siitä eteenpäin, tulee pappien toimittaa tällä alttarilla teidän polttouhrinne ja yhteysuhrinne. Silloin minä katson teihin ja otan teidän uhrinne vastaan. Näin sanoo Herra Jumala.
Suljettu portti
Mies vei minut sitten takaisin temppelin ulommalle portille, sille, joka on itään päin, mutta se oli suljettu. Herra sanoi minulle: "Tämä portti pysyy suljettuna. Sitä ei ole lupa avata, eikä kukaan saa kulkea siitä. Herra, Israelin Jumala, on tullut siitä temppeliin, ja siksi se pysyy suljettuna. Vain ruhtinas saa tulla porttirakennukseen. Koska hän on ruhtinas, hän saa nauttia uhriateriansa täällä. Hänen kuuluu tulla porttirakennukseen eteishallin kautta, ja pois hänen on mentävä samaa tietä."
Papit ja leeviläiset
Mies vei minut pohjoisportin kautta temppelirakennuksen eteen, ja minä näin, että Herran kirkkaus täytti Herran temppelin. Minä heittäydyin maahan kasvoilleni.

Kolmas kappale (Sananlaskut 9:1-11) kertoo talosta, jona viisaus on rakentanut:

Viisauden kutsu, tyhmyyden houkutus
Viisaus on rakentanut itselleen talon, seitsenpylväisen rakennuksen.
Hän on teuraansa teurastanut, maustanut viinin, kattanut pöydän
ja lähettänyt palvelustyttönsä kaupunkiin kuuluttamaan sen kukkuloilta:
"Oletko kokematon? Tule silloin tänne!" Ja ymmärtämättömille hän sanoo:
"Tulkaa, syökää pöytäni antimia, juokaa viiniä, jonka olen itse maustanut.
Jättäkää haihattelu, niin menestytte, kulkekaa vakaasti viisauden tietä."
Jos omahyväistä ojennat, hän pilkkaa sinua, jos jumalatonta nuhtelet, saat solvauksen.
Omahyväistä älä nuhtele, hän vihastuu sinuun, nuhtele viisasta, niin hän rakastaa sinua.
Neuvo viisasta, ja hän viisastuu yhä, opeta hurskasta, ja hän oppii lisää.
Herran pelko on viisauden alku, Pyhän tunteminen on ymmärryksen perusta.
"Minä, viisaus, lisään elinpäiviäsi, kartutan elämäsi vuosia.

Nämä Raamatun lukukappaleiden tulkitaan ennakoivan Jumalanäitiä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.säv.

Tänään Iisain juuresta ja Daavidin kupeesta | Jumalan palvelijatar Maria on syntynyt meille. | Siksi kaikki luodut on uudistettu ja iloitsevat! | Iloitkaa yhdessä taivas ja maa. | Ylistäkää häntä kansat ja kansakunnat. | Sillä Joakim iloitsee ja Anna riemuiten huutavat: || Hedelmätön synnyttää Jumalansynnyttäjän ja elämämme kasvattajan.

Kontakki, 4.säv.

Elävöitettynä Pyhällä Hengellä maailma huutaa ilosta | kunnioitettavan syntymisesi vuoksi: || Iloitse, Neitsyt, kristittyjen kunnia!

Kontakki, 4.säv.

Tänään Neitsyt, Jumalansynnyttäjä Maria, taivaallisen Yljän iankaikkinen palatsi, | syntyy Jumalan aivoitusten mukaan hedelmättömästä äidistä. | Hän valmistautuu tulemaan Jumalan sanan kaunistetuiksi vaunuiksi. | Tätä tehtävää varten hänet on edeltävalittu. || Hän on Jumalan portti, totisen Elämän äiti.

Minea