Toiminnot

Jyrki Poudan ikoninäyttely 2012

Kohteesta Ortodoksi.net

Jyrki Poudan ikoni: "Mirhantuojat Jeesuksen haudalla"
Kuva Poudan näyttelystä Jyväskylässä 2012.
(Kuva © Jyrki Pouta / Keski-Suomen museo)

Jyrki Poudan ikoneja Keski-Suomen museossa Jyväskylässä
25.2.-29.4.2012

Jyväskyläläinen Jyrki Pouta (s.1957) luetaan kuuluvaksi aikakautemme merkittävimpiin ikonimaalareihin. Hänen sukujuurensa juontavat rajantakaiseen Karjalaan, Sortavalan maalaiskuntaan ja Suojärvelle. Jyrki Poudan kolmen vuosikymmenen aikana maalaamien ikonien määrä kirkoissa, luostareissa, kokoelmissa ja yksityiskodeissa nousee useisiin satoihin. Erityisen merkittävä osa hänen tuotantoaan on sijoitettu Keski-Suomessa sijaitseviin tšasouniin.

Ylioppilaaksi pääsyn jälkeen 1976 Jyrki Pouta opiskeli Suomen Ortodoksisessa pappisseminaarissa Kuopiossa. Valmistuttuaan pappiskandidaatiksi 1983 hän on toiminut ortodoksisen uskonnon opettajana Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan peruskouluissa ja lukioissa. Hän on täydentänyt niin teologisia kuin pedagogisia opintojaan 1990–2000-luvuilla. Jyrki Pouta on opiskellut ikonimaalausta lukuisilla alan kursseilla sekä yksityisoppilaana 1970-luvun loppupuolelta lähtien. Ulkomaiset opintomatkat ovat osaltaan syventäneet hänen ikonitietämystään.

Jo 1980-luvun alusta lähtien Jyrki Pouta on toiminut ikonimaalauksen opettajana lukuisilla kursseilla ja koulutuspäivillä. Hänen perehtyneisyyttään on käytetty hyödyksi sekä ortodoksisen uskonnonopetuksen että ikonimaalauksen asiantuntijatehtävissä. Poudan ikonitaide on tullut tunnetuksi niin kirkollisiin tiloihin sijoitettujen ikonien, laajan julkaisutoiminnan kuin parinkymmenen oman ikoninäyttelyn välityksellä. Edellisen kerran Jyrki Poudan ikoneita oli esillä omana näyttelynään Keski-Suomen museossa 1996.

Kuvia näyttelystä

(Klikkaamalla kuvaa saat sen suurenemaan)

  • Valokuvat © Ortodoksi.net / HAP ; ikonit © Jyrki Pouta