Toiminnot

Kahden taidenäyttelyn avajaiset Athos-säätiön tiloissa

Kohteesta Ortodoksi.net

Athos-Säätiön Luostarikeskuksessa Lammilla pidetään lauantaina 12.11. kahden mielenkiintoisen taidenäyttelyn avajaiset. Toinen niistä on Björgvin Björgvinssonin ja Pirjo Aaltosen Islantia esittelevä valokuvanäyttely ja toinen venäläisen pappistaidemaalari Ioann Sotnikovin (von Stackelbergin) uusekspressionististen töiden näyttely. Kaikille avoimet ja maksuttomat avajaiset ovat klo 13 Athos-Säätiön päärakennuksessa. Näyttelyn avajaispäivää juhlistaa myös pianotaiteilija Rauno Jussilan korkeatasoinen maksuton konsertti, joka alkaa klo 14:30.

Björgvin Björgvinssonin ja Pirjo Aaltosen yhteisnäyttely koostuu 46 suuresta valokuvasta, jotka he ovat ottaneet Islannissa kuvausmatkoillaan. Valokuvat ovat herkkiä ja huokuvat rauhaa. Näytteillepanijat ovat suorastaan harvinaislaatuisella tavalla onnistuneet välittämään valokuvillaan eletyn tilanteen tunnun. Katsoja on kuin mukana ennestään oudoissa maisemissa, joita tekee mieli päästä näkemään myös luonnossa. Kummallakin kuvaajista on korkeakoulutasoinen taidekoulutus sekä pitkä ura taiteen ja taidekasvatuksen parissa.

Isä Ioann Sotnikov puolestaan on Eremitaasin taidehistorian tutkijaperheen kasvatti. Hän omaksui vanhemmiltaan rakkauden taidetta kohtaan jo varhain ja opiskeli taideaineita maineikkaassa venäläisessä taidekoulussa. Purjehdusmatkat Karjalaan herättivät hänessä kiinnostuksen kirkollista elämää kohtaan, mikä johti hänet lopulta teologisten opintojen pariin ja papiksi. Kiireisestä papintyöstä huolimatta hän kuitenkin jatkoi aina myös työskentelyä taidemaalarina.

Isä Ioannin näyttely koostuu 30 öljymaalauksesta ja litografiasta, joista valtaosa on maalattu Venäjällä mutta osa myös Suomessa ja Montenegrossa. Koska isä Ioann oli pitkän ja vaikean sairautensa loppuvaiheissa joitakin kertoja toipumassa Athos-Säätiön Luostarikeskuksessa ja piti siitä kovasti, hänen puolisonsa tahtoi tuoda miehensä muistonäyttelyn sen tiloihin. Isä Ioann Sotnikovin kuolemasta tulee 16.11.2015 kuluneeksi vuosi. Puolison lisäksi hänen perheeseensä kuului seitsemän lasta.

Erään venäläisen taidearvostelijan mukaan isä Ioannin uusekspressionistisessa taiteessa näkyy hänen neuvostoaikaan sijoittuvien nuoruusvuosiensa tilanne ja tunnelmat. Hän mukaansa ”Sotnikov kokeilee jatkuvasti uusia tekniikoita kunnioittaen venäläisiä avangarde-perinteitä; hänen teoksensa noudattavat leningradilaisen underground-alakulttuurin teemoja.”

Björgvin Björgvinssonin ja Pirjo Aaltosen Islantia kuvaava yhteisnäyttely herättää sekin katsojassa voimakkaita tunnelmia ja vaikutelmia, mutta lempeämmin ja koosteisemmin. He itse luonnehtivat näyttelyään sanomalla: ”Islannin kiehtova luonto ja elämä ovat olleet meille inspiraation lähteinä. Haluamme välittää kuvillamme saamiamme kokemuksia, tunnelmia ja tarinoita katsojillekin.”

Molemmat lauantaina avattavista näyttelyistä ovat nähtävillä helmikuun loppuun asti arkisin joka päivä maanantaita lukuun ottamatta klo 10–17 ja sunnuntaisin klo 13–17. Tietoa näyttelyn järjestäjästä löytyy sen kotisivuilta (www.athossaatio.fi).