Toiminnot

Kamarikuoro Krysostomos

Kohteesta Ortodoksi.net

Kamarikuoro Krysostomos
(Kuva © Petter Martiskainen)

Kamarikuoro Krysostomos on vakiintunut yhdeksi Suomen tasokkaimmista ortodoksisista kuoroista. Alun perin Mikko Sidoroffin Panihidan (ortodoksinen muistopalvelus) kantaesitystä varten perustettu kuoro harjoittelee periodeittain ja konsertoi säännöllisesti Suomessa ja ulkomailla. Kuoron keskuspaikka on Kuopio, mutta kuoro toimii valtakunnallisesti. Laulajat ovat kotoisin eri puolilta Suomea.

Kamarikuoro Krysostomoksen Alba Recordsille levyttämä Panihida valittiin Vuoden 2007 kuorolevyksi. Toinen levy Rauhaisa Valkeus (2011) sisältää Kamarikuoro Krysostomoksen tunnetuksi tekemää ortodoksista kirkkomusiikkia. Kuoro on äänittänyt näiden lisäksi kaksi muutakin levyä: Suuri paasto (2015) sekä Deesis (2016).

Kamarikuoro Krysostomos tekee vuosittain omaperäisiä ja ideoiltaan tuoreita projekteja. Kuoro tuntee vastuunsa myös uuden ortodoksisen kirkkomusiikin esittäjänä. Kuoronjohtaja Mikko Sidoroffin säveltämä kirkkomusiikki lukeutuu Krysostomoksen perusohjelmistoon. Krysostomos tilaa uusia teoksia lähes joka vuosi ja sitä kautta tukee uuden ortodoksisen kirkkomusiikin kehitystä ja sävellystyötä.

Kuoronjohtaja

Kuoronjohtaja Mikko Sidoroff
(Kuva © Petter Martiskainen)

Mikko Sidoroff (s.1985) toimii perustamansa Kamarikuoro Krysostomoksen sekä Turun Yliopiston Ylioppilaskunnan Kuoron johtajana. Hän valmistui keväällä 2011 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta suoritettuaan kuoronjohdon A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin. Sidoroff on opiskellut lähes kaikkien Suomen merkittävimpien kuoropedagogien johdolla, viimeisimpinä Matti Hyökki ja Jani Sivén. Lisäksi Sidoroff on hionut taitojaan Kaspars Putniņšin ja Tatjana Hitrovan mestarikursseilla.

Sidoroff on toiminut Helsingin Katedraalikuoron, Helsingin Konservatorion lapsi- ja nuorisokuorojen, Kamarikuoro Vox Lapsuksen ja Kamarikuoro Addiction johtajana. Hänen ensiesiintymisensä oopperakapellimestarina tapahtui Porvoon taidetehtaalla vuonna 2008, Gluckin oopperassa Orfeus ja Euridice. Vuosina 2009-2011 Sidoroff työskenteli Itä-Suomen yliopistossa kuoronjohdon opettajana. Hän toimii myös vierailevana kouluttajana ja luennoitsijana eri puolella Suomea.

Säveltäjänä Sidoroff on keskittynyt lähinnä ortodoksiseen kirkkomusiikkiin. Hänen musiikkinsa on herättänyt kiinnostusta Suomessa ja ulkomailla. Sidoroff on säveltänyt tilausteoksia mm. Lumen Valolle, Polyteknikkojen Kuorolle, Allegro-kuorolle ja Kaari Ensemblelle. Sidoroffin kustantajana toimii Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto.

Lisätietoja


Teksti: Mikko Sidoroff / Kamarikuoro Krysostomos