Toiminnot

Khalkedonin metropoliitta tuomitsee Moskovan patriarkan täydellisen mukautumisen Kremliin

Ortodoksi.netista

Khalkedonin metropoliitta Emmanuel tuomitsi jyrkästi Moskovan patriarkka Kirillin täydellisen mukautumisen Kremlin politiikkaan laajassa haastattelussa, jonka hän antoi ranskalaiselle Le Monde -sanomalehdelle hänen uusimman kirjansa "Libres enfants de Dieu" (Jumalan vapaat lapset, Cerf-kustantamo) ranskankielisen julkaisun yhteydessä.

Artikkelissa, jonka otsikko on "Sota Ukrainassa: Ortodoksisessa kirkossa on repeämä, mutta ei skismaa" ja alaotsikko "Khalkedonin Emmanuel Adamakis, yksi ortodoksisen kirkon korkea-arvoisimmista hierarkeista, analysoi ortodoksista kristinuskoa ravistelevia kriisejä. Syyttäen Moskovan patriarkka Kirilliä evankeliumin 'vääristelystä', metropoliitta Emmanuel toteaa, että patriarkka Kirillin mukautuminen Venäjän valtaan muuttui täydelliseksi vuonna 2022. Tukemalla avoimesti Putinin sotaa Kirill meni niin pitkälle, että siunasi joukkotuhoaseita.

"Tällainen evankeliumin vääristely on käsittämätöntä ja mahdotonta hyväksyä kenellekään kristitylle! Venäjällä maallinen ja hengellinen valta ovat sulautuneet yhteen. Mutta jo vuonna 1872 Konstantinopolin kirkolliskokouksessa ortodoksinen kirkko tuomitsi uskonnon ja kansan, kirkon ja valtion liiallisen sekoittamisen 'nykyaikaisen harhaopin' perimmäisenä muotona", hän toteaa.

Kommentoidessaan Kirillin päätöstä tukea Putinia, metropoliitta Emmanuel selittää, että Putin pyrki täyttämään kommunismin jättämän ideologisen tyhjiön rakentamalla uutta identiteettiä, joka juontaa juurensa muun muassa uskonnosta. Hän jatkaa toteamalla, että "Neuvostoliiton aikaisen hirvittävän vainon arpeuttama Venäjän ortodoksisen kirkon hierarkia syöksyi Putinin syleilyyn. Kunnianosoitukset, rahoitus, kirkkoa ylistävät puheet ja jopa ortodoksisuutta suosiva lainsäädäntö auttoivat Putinia vahvistamaan tätä alistussuhdetta valtaansa. Venäjän kirkko ei kuitenkaan ole pelkästään Kirill. On papistoa, munkkeja ja maallikoita, jotka ovat eri mieltä hänen kannastaan, vaikka he eivät voikaan julkisesti haastaa sitä, koska mikä tahansa avoin vastustus altistaa todellisille vaaroille nykypäivän Venäjällä."

Hän jatkaa: "Tämän sodan alkuperäisiin motiiveihin – jotka ovat geopoliittisia, poliittisia ja taloudellisia – on lisätty väitetty 'venäläisen maailman' (Russkiy Mir) suojelu. Tämän teorian mukaan entisen Neuvostoliiton alueet kuuluvat venäläiseen kulttuuripiiriin ja niiden on pysyttävä siinä. Uskonnollisesta näkökulmasta tämä johtaa siihen johtopäätökseen, että venäläisen maailman ortodoksisen kirkon viranomaisten – ja erityisesti Ukrainan kirkon – on alistuttava Moskovan patriarkaatin alaisuuteen. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on ilmaissut tämän tavoitteen nimenomaisesti."

Toimittajan kysyessä, voidaanko ortodoksisessa kirkossa puhua skismasta, Khalkedonin metropoliitta Emmanuel vastaa, että todellakin on repeämä, mutta se ei ole skisma sanan varsinaisessa merkityksessä, ja toteaa, että "skisma edellyttää erimielisyyttä opillisella tasolla – ja ortodoksisessa kirkossa ei ole tällaista opillista erimielisyyttä."

Mitä tulee syihin, jotka ajoivat patriarkka Kirillin tähän repeämään, hän vastaa, että katalysaattorina oli Ukrainan kirkon autokefalian (itsenäisyyden) myöntäminen. Lopuksi hän torjuu "naurettavana" Moskovan syytöksen, jonka mukaan Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti yrittää laajentaa vaikutusvaltaansa Ukrainassa. Kuten hän selittää, jos ekumeeninen patriarkka Bartholomeos myönsi Ukrainan kirkolle itsenäisyyden, se ei todellakaan tarkoittanut sen hallitsemista.

(Lähde: Ortyhodox Times)