Toiminnot

Kilvoitusraudat

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Kilvoittelukahleet)

Kilvoitusraudat (kilvoituskahleet) ovat käsiin, jalkoihin tai ylävartaloon vaatteiden alle kiinnitettäviä rautaisia kahleita, rautalevyjä ja rautaketjuja. Niitä ovat käyttäneet ruumiillisessa askeesissa jotkin ortodoksiset munkit etenkin 1600-1800-luvuilla Athoksella ja Venäjällä. Tapa käyttää näitä rautoja tuli ortodoksisuuteen kirkkoon roomalaiskatolisilta.

Tällainen kilvoittelu oli sallittua luostarissa vain oman ohjaajavanhuksen luvalla ja siunauksella. Silti etenkin eräät erakot kilvoittelivat mahdollisesti keneltäkään kysymättä ja kenellekään kertomatta, salaa kilvoitusraudoilla.

Kilvoitusrautojen tarkoituksena on ollut oppia tällaisen kilvoittelun kautta hallitsemaan ruumistaan ja näin saavuttaa sisäinen puhtaus. Silti tässäkin - kuten kai monessa muussakin inhimillisessä toiminnassa - oikea tarkoitus hämärtyi joiltakin kilvoittelijoilta ja kilvoitusraudoista tuli hengellisen maineen tavoittelutapa, jolloin se täysin toimi koko sen ideaa vastaan.

Kilvoittelurautoja saattaa olla nykyäänkin joillakin askeeteilla, mutta niistä ei yleensä tiedetä, koska kilvoittelijat eivät puhu asiasta muille. Todennäköisesti tällainen kilvoittelu on kuitenkin nykyään erittäin harvinaista. Raudat on ns. ankarammassa kilvoittelussa korvattu esimerkiksi ruuan ja unen säännöstelemisellä, kovalla alustalla nukkumisella ja runsailla maahan kumarruksilla.

Kirkkohistoriasta kilvoitusrautoja käyttäneitä kilvoittelijoita löytyy, esimerkiksi pyhä Kornili Paleostrovilainen ja Job Potšajevilainen.

HAP