Toiminnot

Kiprian Moskovan metropoliitta

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Kiprian Kiovan ja koko Venäjän metropoliitta oli syntyjään serbi ja kilvoitteli pyhällä Athosvuorella. Hänen hurskautensa ja koulutuksensa tuli Konstantinopolin patriarkka Filotheoksen (Φιλόθεος ὁ Κόκκινος, 1354.1355 ja 1364-1376) tietoon ja hän vihki Kiprianin vuonna 1375 Kiovan ja Liettuan metropoliitaksi.

Kaikkien rusien metropoliitaksi

Kostantinopolin kirkolliskokouksessa päätettiin välttää Venäjän metropoliittakunnan pirtaloituminen ja ”pyhän Aleksei Moskovalaisen (muistopv. 12.2.) kuoltua Kiprianista pitäisi tulla seuraava kaikkien rusien metropoliitta”. Moskovassa pyhä Kiprian koki monia vaikeuksia suurruhtinaan taholta, niin että hän aluksi asui joko Liettuassa tai Konstantinopolissa. Vasta vuonna 1390, suurruhtinas Vasili Dimitrievitšin hallituskaudella, hänet hyväksyttiin Moskovan primaatiksi.

Pyhä Kiprian oli huolissaan jumalanpalveluskirjojen korjauksesta. Jälkipolvelle on säilynyt pyhän autografisia käsikirjoituksia eräistä slaavinkielisistä käännöksistä todistaen hänen suuresta tieteellisestä työstään. Pastoraalisissa kirjeissään hän kannusti ihmisiä Kirkon uskon noudattamiseen. Hänen toimintansa liturgisten tekstien käännöstyössä on laajalti tunnettua.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko viettää pyhän Kiprianin, Kiovan ja koko Venäjän metropoliitan, omaa muistopäivää aina vuosittain syyskuun 16. päivänä, hänen kuolinpäivänään. Metropoliitta Kiprian kuoli vuonna 1406.

HAP