Toiminnot

Konstantinopolin maanjäristys 740

Kohteesta Ortodoksi.net

Maanjäristyksessä pahasti vaurioitunut, mutta myöhemmin korjattu Hagia Eirene.
(Kuva: Wikipedia)

Vuonna 740 oli Konstantinopolissa suuri maanjäristys kuvainraastajakeisari Leo III Isaurilaisen (kreikaksi: Λέων Γ΄, hallitsi 717-741) ollessa Bysantin hallitsijana. Keisarina hän nimenomaan aloitti kuvainraaston eli ikonoklasmin. Kristityt kokivat maanjäristyksen Jumalan rangaistuksena keisarille ja kuvainraastajille heidän synneistään ja siksi ihmiset katuivat ja rukoilivat Kaikkeinpyhimmän Jumalansynnyttäjän ja kyseisen päivänä muisteltavan pyhän Demetrios Mirhanvuodattajan suojelusta ja apua. Jumala armahtikin Konstantinopolin asukkaita ja maanjäristys loppui. Tässä maanjäristyksessä vaurioitui useita rakennuksia ja kirkkojakin, mm. kuuluisa Hagia Eirene (Hagia Irene, kreikaksi: Ἁγία Εἰρήνη) vaurioitui pahoin maanjäristyksen vuoksi.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee Konstantinopolissa vuonna 740 tapahtunutta suurta maanjäristystä vuosittain lokakuun 26. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 8. säv.

Sinä, joka katsahdat maahan ja se vapisee, / Kristus, meidän Jumalamme, pelasta meidät maanjäristyksen hirveästä uhasta. / Lähetä meille runsas armosi Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden, // oi ainoa ihmisiä rakastava.

Kontakki

"Nähdessäni tämän maailman merellä riehuvan kiusausten myrskyn / minä tyveneen satamaasi kiiruhtaen huudan Sinulle: / Oi ylen armollinen Herra, // johdata minun elämäni ylös turmeluksesta."

Minea