Toiminnot

Konstantinos Kavarnos

Kohteesta Ortodoksi.net

Artikkeli on hieman muunneltu lainaus Ortodoksi.netin uutisesta 7.3.2011


Skeemamunkki Konstantinos (Kavarnos)
1918-2011
(Kuva © Pyhän Antonioksen luostari)

Merkittävä ortodoksinen kirjailija ja luennoitsija, professori ja skeemamunkki Konstantinos (käytetään myös muotoa Konstantin, sukunimi: Kavarnos) (Κωνσταντίνος Καβαρνός) kuoli maaliskuun 3. päivän aamuna Pyhän Antonioksen luostarissa Arizonassa USA:ssa. Hänet haudattiin saman päivänä.

Tohtori Kavarnos syntyi Bostonissa 1918 ja hän valmistui Harvardin yliopistosta, josta hän sai myös filosofian tohtorin arvon. Hän opetti useissa korkeakouluissa Yhdysvalloissa ja oli osallisena useissa artikkeleissa ja arvostetuissa julkaisuissa näiden vuosien aikana.

Vuonna 1956 hän perusti Bysantin ja modernin kreikan opintojen instituutin edistämään ortodoksista hengellisyyttä ja modernia kreikkalaista kulttuuria.

Tohtori Kavarnos kirjoitti lähes sata kirjaa filosofiasta, teologiasta ja erittäin suositussa sarjassa ’Moderneista ortodoksisista pyhistä’. Hänen ensimmäinen kirjansa ’A dialogue between Bergson, Aristotle, and Philologos’ julkaistiin vuonna 1949 ja viimeisin, ’The Philokalia, vol. 2’ julkaistiin hieman ennen kuolemaa vuonna 2010. Tohtori Kavarnos ihaili luostarielämää ja kirjoitti aiheesta useita kirjoja.

Vaikka hän eli elämäänsä mm. töiden järjestelemisen vuoksi kuin maallikko, hän silti tuntui olevan ikään kuin irrallaan muusta maailmasta. Arkkipiispa Mikael kuvasi häntä kerran sanoen, että ”hän on munkki, joka elää maailmassa”. Hänet tavatessaan vaistosi, että tässä on tosi hurskas ja rukouksellinen mies.

Uransa aikana tohtori Kavarnos tutustui useisiin merkittäviin ortodoksisiin ja muihinkin ihmisiin. Hän on kirjoittanut paljon ystävyydestään maineikkaan kreikkalaisen ikonimaaratin ja bysanttilaisen ikonografian elvyttäjän, Fotios Kontogloun, kanssa. Hän tunsi läheisesti myös useita ortodoksisen kirkon suuria hengellisiä isiä, kuten esimerkiksi arkkimandriitta Filotheos Zervakoksen.

Kun tohtori Kavarnos menetti näkökykynsä, hän astui luostarielämään ja otti vastaan munkkivihkimyksen Pyhän Antonioksen luostarissa Florencessa Arizonassa.

Herra olkoon armollinen ikimuistoiselle Jumalan palvelijalle, skeemamunkki Konstantinelle ja antakoon hänelle levon Aabrahamin helmassa.

Suomeksi Konstantin Kavarnokselta on julkaistu seuraavat teokset:

HAP / Ortodoksi.net 6.3.2011