Toiminnot

Kryštof (metropoliitta)

Kohteesta Ortodoksi.net

Hänen autuutensa, metropoliitta Kryštof, siviilinimeltään Radim Pulets syntyi Prahassa vuonna 1953. Vuonna 1974 hänet vihittiin 21-vuotiaana ensin diakoniksi ja myöhemmin papiksi.

Prahan arkkipiispa ja Tšekinmaan ja Slovakian metropoliitta Kryštof.
(kuva © Tšekin ja Slovakian kirkko)

Laajemmat teologiset opiskelunsa hän päätti vuonna 1979 silloisessa Tšekkoslovakiassa, Presovin ortodoksisessa teologisessa tiedekunnassa, jonka jälkeen hän siirtyi opiskelemaan Moskovan teologiseen akatemiaan, silloiseen Neuvostoliittoon.

Tämän opiskelujakson hän päätti valmistuttuaan vuonna 1984, mutta hän jatkoi opiskelujaan vielä Ateenan yliopiston teologisessa tiedekunnassa Kreikassa vuoteen 1987 asti. Hän on oppiarvoltaan teologian ja filosofian tohtori.

Vuonna 1985 isä Radim Pulets vihittiin munkkeuteen Neuvostoliitossa, silloisessa Zagorskin, nykyisen Sergiev-Posadin luostarin Pyhän Kolminaisuuden - Pyhän Sergiuksen lavrassa. Munkkinimekseen hän sai Kryštof (Kristoforos).

Autokefalisen Tšekin ja Slovakian kirkon päämies, metropoliitta Dorotheos antoi vuonna 1987 pappismunkki Kryštofille arkkimandriitan arvon ja hän siirtyi palvelemaan pyhien Kyrilloksen ja Methodioksen katedraaliin. Seuraavana vuonna arkkimandriitta Kryštof vihittiin piispaksi metropoliitta Dorotheoksen johdolla ja valittiin Olomoucin ja Brnon piispaksi.

Vuonna 2000 metropoliitta Doroteuksen kuoleman jälkeen piispa Kryštof nimitettiin järjestyksessään viidenneksi Prahan ja Tšekinmaan arkkipiispaksi ja johtamaan kirkkoa, joka oli saanut itsenäisyyden (autokefalian) vuonna 1951 Moskovan patriarkaatilta ja jonka vuonna 1998 Konstantinopolikin vahvisti. Toukokuussa 2006 metropoliitta Nikolain kuoltua, hänet valittiin Tšekinmaan ja Slovakian metropoliitaksi, johon tehtävään hänet asetettiin virallisin seremonioin 28.5.2006 Prahassa. Suomen ortodoksista kirkkoa edusti tilaisuudessa Oulun metropoliitta Panteleimon.

Metropoliitta Kryštof puhuu tšekin lisäksi venäjää, kreikkaa, saksaa ja englantia.

Huhtikuussa 2013 metropoliitta Kryštof siirrettiin syrjään tehtävästään ja hänen työtään hoitaa tällä hetkellä (10/2013) tilapäisesti Olomouchin ja Brnon arkkipiispa Simeon. Poliisi tutkii metropoliitta Kryštofin toimia.

HAP