Toiminnot

Krysanthos Roomalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhien Krysanthoksen ja Darian marttyyrikuolema
Kuva: Wikipedia

Pyhä marttyri Krysanthos Roomalainen on 200-luvulla elänyt varhaiskristillisen ajan pyhä. Krysanthoksen sanotaan olleen egyptiläisen (aleksandrialaisen) senaattorin Polemioksen (tai Poleonin) ainoa poika. Polemios siirtyi Aleksandriasta Roomaan keisari Numeriuksen (283-284) aikana. Tässä kohdin lienee virhe, sillä vuosina 283-284 Roomaa hallitsi keisari Carinus ja tapahtumat sijoittunevat hänen ajalleen. Krysonthos sai ajan tavan mukaisesti hyvän koulutuksen ja hän alkoi opiskella filosofiaa. Hän ei kuitenkaan ollut tyytyväinen ratkaisuun. Petyttyään koulutukseen hän sai käsiinsä Apostolien teot, jota hän alkoi lukea innolla ja hakeutui pappi Karpoforoksen oppiin. Pappi oli paossa vainoojiaan eräässä luolassa. Karpoforos kastoi Krysanthoksen kristityksi.

Krysanthoksesta tulee kristitty

Pojan isä oli tyytymätön lapsensa valintaan ja kun Krysanthos palasi Roomaan julistamaan kristinuskoa, isä sulki hänet likaiseen tyrmään moneksi päiväksi ilman ruokaa.

Myös Krysanthoksen ystävät kiusasivat kaveriaan ja yrittivät viedä hänet prostituoitujen luokse, mutta Krysanthos säilytti koskemattomuutensa. Isäkin muutti taktiikkaansa ja laittoi hänet ylellisiin tiloihin, minne lähetti kauniita naisia hyväilemään ja pitämään huolta lapsestaan. Mutta tällä oli samanlainen vaikutus, se ei muuttanut Krysanthosta.

Avioliitto Dareian kanssa

Viimein isä alkoi järjestellä avioliittoa Ateenasta kotoisin olevan viehättävän Dareia-neitosen kanssa. Dareia oli kolmenkymmenen vuoden neitsytlupauksen antanut ns. Vestan neitsyt. Mutta kun he keskustelivat asioista ja Krysanthos kertoi kristinuskosta ja Jumalasta, Dareia alkoi viehättyä tästä uskosta. Niinpä he solmivat näennäisen avioliiton ja alkoivat yhdessä julistaa evankeliumia.

Kiduttajakin kääntyy kristityksi

Kun he olivat julistaneet uskoaan Roomassa, heidät annettiin ilmi kaupungin prefektille Celerinukselle ja vietiin tribuuni Claudiuksen luo kuulusteltavaksi. Krysanthosta kidutettiin paljon ja tribuuni kiinnostui asiasta. Hän kyseli Krysanthokselta kristinuskosta ja Jumalasta ja viimein hän, hänen vaimonsa Hilaria ja lapsensa Jason ja Mauros sekä hänen alaisuudessaan olevat 70 sotilasta saivat opetusta ja viimein kastettiin kristityiksi.

Marttyyrikuolemat

Tästä suuttuneena prefekti Celerinus määräsi tribuuni Claudiuksen hukutettavaksi ja mestautti samalla hänen poikansa. Vaimo Hilaria surmattiin myöhemmin läheistensä haudalla.

Krysanthos laitettiin tyrmään ja Dareia vietiin ilotaloon, mutta mikään ei saanut heitä kieltämään uskoaan. Viimein heidät vietiin hiekkakuoppaan ja heidän päällensä vyörytettiin hiekkaa ja kiviä ja he saivat surmansa uskoen Jumalaan.

Vuoden kuluttua, kun kristityt muistelivat marttyyreja Krysanthosta ja Dareiaam keisari määräsi sotilaansa surmaamaan jumalanpalvelukseen pappi Diodoroksen ja diakoni Marinuksen johdolla kokoontuneet ihmiset. Heidät haudattiin elävältä katakombiin, jossa he silloin olivat.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee kaikkia näitä pyhiä marttyyrejä, Krysanthosta, Dareiaa, Claudiaa, Hilarionia, Joasonia, Maurosta, Diadorosta, Marinusta ja heidän kanssaan surmattuja muita marttyyrejä omana muistopäivänään maaliskuun 19. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 1. sävelmä

Ylistäkäämme samanmielistä marttyyri paria, | Krysanthosta puhtauden perillistä, ja kerrassaan vaatimatonta Dariaa. | Yhdistettyinä uskon pyhyydessä he loistivat Jumalan Sanan ehtoollisvieraina. | He taistelivat lainkuuliaisesti Hänen puolestaan ja nyt he pelastavat he, jotka laulavat: | Kunnia Hänelle, joka teidät vahvisti, kunnia Hänelle, joka teidät seppelöi, || kunnia Hänelle, joka teidän kauttanne parannusta vuodattaa.

Kontakki, 1.sävelmä

Oi Krysanthos, pyhyyden makealla tuoksulla | sinä vedit Darian pelastavaiseen tietoon. | Yhdessä kilvoituksissa te voititte käärmeen, pahan luojan, || ja otollisesti teidät otettiin taivaan valtakuntaan.

Minea


Katso myös