Toiminnot

Krysostomos I (arkkipiispa)

Kohteesta Ortodoksi.net

Kyproksen arkkipiispa Krysostomos I syntyi syyskuun 23. päivänä 1927 pienessä Statosin kylässä Pafosissa Länsi-Kyproksella ja kuoli joulukuun 22. päivänä 2007 Nikosiassa.

Kykkosin luostarin apurahalla hän suoritti lukion vuonna 1950 ja opiskeli teologiaa ja kirjallisuutta Ateenan yliopistossa. Hän kuului tuohon apurahan myöntäneen Kykkosin luostarin veljestöön.

Myöhemmin hänet nimitettiin arkkimandriitaksi ja hän myös opetti tuossa samassa lukiossa, jossa oli itse opiskellut. Sen jälkeen hän palveli Pafosin piispana vuodesta 1973 vuoteen 1977, jolloin hänet lokakuussa valittiin Kyproksen arkkipiispaksi aikaisemman arkkipiispan ja samalla Kyproksen presidentin Makarios III:n jälkeen, joka kuoli samana vuonna.

Huhtikuussa 2000 hän sai päävamman, kun hän putosi arkkipiispallisen palatsinsa portaikossa. Hän ei parantunut tuosta vammastaan koskaan. Vuonna 2004 saatiin lisäksi tietää, että hän sairastaa Alzheimerin tautia ja hän vajosi koomaan seuraavana vuonna.

Hän oli itsenäisen, autokefaalisen Kyproksen ortodoksisen kirkon päämiehenä kirkollisen lainsäädännön puuttuessa tässä tilanteessa kykenemättömänä hoitamaan tehtäväänsä. Vuonna 2006 kyproslaiset piispat pyysivät Konstantinopolin patriarkkaa kutsumaan koolle panortodoksisen synodin päättämään, mitä pitäisi tehdä, koska arkkipiispan tila oli peruuttamaton ja hän oli yhä koomassa.

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I kutsui koolle panortodoksisen synodin Chanbésyyn Sveitsiin toukokuussa 2006 ja se päätti, että Krysostomos siirrettiin tehtävästään vakavien terveydellisten ongelmien vuoksi ja siirrettiin eläkkeelle säilyttäen samalla kirkollisen arvonsa. Pafosin piispa Krysostomos (Demetriou) valittiin locum tenensiksi eli sijaiseksi ja arkkipiispan vaalin tulos julistettiin syyskuussa 2006. Arkkipiispa valitsi nimekseen Krysostomos II:n ja hänestä tuli Uuden Justinianuksen ja koko Kyproksen arkkipiispa, jossa tehtävässä hän – siis Krysostomos II – toimii edelleen.

Arkkipiispa Krysostomos I kuoli joulukuun 22. päivänä 2007. Hautajaiset olivat maanantaina 24.12.2007 Nikosiassa Pyhän Johanneksen katedraalissa.

HAP