Toiminnot

Kuinka Kristus nousi kuolleista (opetuspuhe)

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Nikolaj, Ohridin ja Žičan piispa
Kirje 24: Hurskaalle perheelle, joka kysyy: ”Kuinka Kristus nousi kuolleista?”

Eikö ole tarpeeksi tietää, että Kristus nousi kuolleista? Miksi härnätä itseään kysymyksellä siitä, miten Hän nousi ylös? Mutta se on teidän rakkautenne ja innostuksenne, eikä epäilys, mikä saattaa teidät kysymään tämän kysymyksen, ja sen vuoksi, rakkaani, minä pidän tästä kysymyksestä.

Naiset tulevat haudalle.
(kuva © Pyykkönen)

Juuri niin kuin aurinko yhtäkkiä nousee Aasiassa, ja päivä valtaa yön. On kuin joku koskisi katkaisijaan pimeässä huoneessa, ja yhtäkkiä siellä on valo. Samalla tapaa tapahtui Kristuksen ylösnouseminen kuolemasta elämään – hiljaa ja hetkessä.

Vieläkö te uteliaisuuttanne ihmettelette, kuinka se tapahtui? Minä ajattelen, että Hän nousi juuri niin kuin valo ilmestyi täydelliseen pimeyteen silloin kun maailma alussa luotiin. Karkeat ihmiset ajattelevat:

”Millainen kauhistuttava tehdas se oli, joka saattoi tuottaa valon maailmaan? Ja kuinka suuria täytyikään tuon tehtaan koneiden olla? Ja kuinka monien miljoonien hevos- ja elefanttivoimien täytyikään käyttää noita koneita ja kuinka monia miljoonia vuosia täytyi kulua ennen kuin valo lopultakin syttyi?”

Ei siihen tarvittu tehdasta, konetta, miljoonia hevosvoimia, eikä miljoonia vuosia. Ei lainkaan suurta yrittämistä. Ainoastaan yksi mahtava sana sanottiin, ja valo ilmestyi ja täytti koko maanpiirin.

”Ja Jumala sanoi: 'Tulkoon valo.' Ja valo tuli.”

Hän ei sanonut sanaa edes kuuluvasti, vaan ainoastaan ajatteli sitä, sillä Jumalan ajatus on sama kuin sana. Ja Jumala ajatteli, että pitäisi olla valo, ja valo tuli. Hiljaisesti ja hetkessä.

Kristuksen ylösnousemus tapahtui samalla tapaa. Samalla tapaa ilmestyi tämä uusi valo, joka on paljastanut hengellisen maailman järjellisille ihmisille. Aivan niin kuin tuo universumin fyysinen valo paljasti tämän maailman kaikille silmille, niin on Herran Ylösnousemuksen valo paljastanut kaikille ihmisille hengellisen maailman, kuolemattomien henkien isänmaan. Sen vuoksi tämä valo ei missään mielessä ole vähäisempi kuin tuo valo. Kuitenkin molemmat ilmestyivät hiljaisesti ja hetkessä Luojan täydellisen voiman mukaan, Hänen kaikkiviisaan suunnitelmansa mukaan ja Hänen sanomattoman armonsa ja rakkautensa mukaan.

Te olette kuulleet, kuinka lahjakkaat ihmiset luovat mahtavia ja nerokkaita töitä erikoisella helppoudella ja nopeudella. Kuinka paljon enemmän tämä pitää paikkansa kaikkien lahjojen Antajasta, kaikkien nerojen Luojasta! Ettekö ole lukeneet, millä helppoudella ja nopeudella Herra herätti kuolleista Jairuksen tyttären ja Nainin lesken pojan? Ja Lasaruksen Betaniassa? Hän sanoi sanan – ja se tapahtui! ”Sillä Jumalalle kaikki, mitä Hän sanoo, on mahdollista,” ja samalla tapaa kaikki, mitä Hän ajattelee. Näin myös Kristus nosti Itsensä kuolleista. Jopa helpommin ja nopeammin. Ja ilman yhtä sanakaan.

Ja nyt pyydän teitä, rakkaat lapset, koska tiedätte, että Herra nousi kuolleista: Ryhtykää miettimään, kuinka te myös ansaitsette ylösnousemuksen, että Hän voi nostaa teidätkin kuolleista.

Hän nosti itsensä kuolleista meidän tähtemme – todistaakseen, että myös me nousemme Hänen kauttaan ja olemme Hänen kaltaisiaan ikuisessa kunniassa ja kauneudessa.

Joten palvokaa Ylösnoussutta Herraa ja laulakaa tämä aamuveisu:

Sinun ylösnousemistasi Kristus Vapahtaja, enkelit veisuin ylistävät taivaissa, tee meidätkin maan päällä otollisiksi, Sinua puhtain sydämin ylistämään.

Teoksesta: Missionary Letters of Saint Nikolai Velimirovich. Part I, s. 41.
Suomentaja: Aija Sailamäki.