Toiminnot

Kunniallisen ja eläväksitekevän Ristin ylentäminen

Kohteesta Ortodoksi.net

Kunniallisen ja eläväksitekevän
Ristin ylentäminen

suuri juhla, muistopäivä 14.9.
(valokuva © Hannu Pyykkönen)

Kunniallisen ja eläväksitekevän ristin ylentämisen juhla syntyi vastareaktiona sille, kun pakanalliset Rooman keisarit yrittivät kokonaan poistaa ihmisten muistista ne pyhät paikat, missä Herramme Jeesus Kristus kärsi ja nousi ylös ihmiskunnan puolesta.

Kristityt paikat peitetään

Keisari Hadrianus (117-138) käski peittää Golgatan ja Pyhän Haudan ja rakentaa niiden paikalle pakanalliset Venuksen temppeli ja Jupiterin patsas. Pakanat kokoontuivat tälle paikalle uhraamaan epäjumalilleen.

Pyhä Konstantinos Suuri muuttaa maailmaa

Viimein 300 vuoden kuluttua jumalallisesta kaitselmuksesta suuri kristitty pyhä jäänne, Herran hauta ja Eläväksitekevä risti löydettiin ja annettiin kaikkien kunnioitettavaksi. Tämä toteutettiin pyhän keisari Konstantinos Suuren (306-337) aikana ja vuonna 312 tapahtuneen Roomaan kuuluvien Länsi-Rooman hallitsijasta Maxentiuksesta ja itäisen osan hallitsijasta Liciniukseta saadun voiton jälkeen. Vuonna 323 Konstantinoksesta tuli laajan Rooman valtakunnan ainoa hallitsija.

”Tällä merkillä olet voittava”

Vuonna 313 Konstantinos oli antanut ns. Milanon ediktin, jolla kristinusko laillistettiin ja vainot kristittyjä kohtaan imperiumin läntisessä osassa lopetettiin. Hallitsija Licinius, vaikka hän oli allekirjoittanut Milanon ediktin Konstantinoksen velvoittamana, silti jatkoi fanaattisia vainoja kristittyjä kohtaan. Vasta ratkaisevan tappion jälkeen 313 ediktin suvaitsevaisuus ulottui myös imperiumin itäosiin. Pyhä apostolienvertainen keisari Konstantinos Suuri oli saanut voiton vihollisistaan kolmessa sodassa Jumalan avulla, kun hän oli nähnyt taivaalla ristin merkin ja sen alla kirjoitettuna: ”Tällä merkillä olet voittava.”

Pyhä Helena Jerusalemissa

Haluten kiihkeästi löytyy ristin, johon Herramme Jeesus Kristus oli ristiinnaulittu, pyhä Konstantinos Suuri lähetti äitinsä, hurskaan keisarinna Helenan (muistopv. 21.5.) Jerusalemiin ja antoi hänelle mukaansa kirjeen vietäväksi Jerusalemin patriarkka Makariokselle.

Vaikka pyhä keisarinna Helena oli jo iäkäs, hän ryhtyi täyttämään tehtävää innolla. Keisarinna käski tuhota kaikki pakanatemppelit ja patsaat Jerusalemissa. Etsiessään Eläväksitekevää ristiä, hän tutki kristittyjä ja juutalaisia paikkoja ja haastatteli ihmisiä, mutta etsintä ei oikein tuottanut tulosta.

Risti löydetään

Pyhät apostoleinvertaiset keisari Konstantinos ja äitinsä Helena
Foto © Pyykkönen

Lopulta hänet johdettiin erään heprealaisen vanhuksen luo, hän oli nimeltään Jude, joka sanoi ristin olevan haudattu Venuksen temppelin paikalle. Pakantemppeli purettiin ja rukousten jälkeen alettiin kaivaa maata. Pian paljastui Herran hauta. Melko läheltä hautaa löytyi kolme ristiä Pilatuksen pyytämällä kirjoituksella varustettuna ja neljä naulaa, joilla Herramme ruumis oli naulattu (tapahtuman muistopv. 6.3.).

Jotta kolmesta rististä osattaisiin erotta se risti, johon Kristus oli ristiinnaulittu, patriarkka Makarios kosketti vuorotellen risteillä kuollutta ruumista. Kun Herran risti kosketti kuollutta, hän heräsi eloon. Nähtyään kuolleen miehen heräämisen, kaikki olivat vakuuttuneita, että Eläväksitekevä risti oli löytynyt.

Ristin ylentäminen

Kristityt tulivat todella suurin joukoin kunnioittamaan Pyhää Ristiä ja anoivat pyhältä Makariokselta, että hän nostaisi ristin niin, että nekin, jotka olivat kauempana, voisivat kunnioittaa sitä. Silloin patriarkka ja muut hengelliset johtajat nostivat ristin pystyyn ja kansa sanoen ”Herra armahda” kunnioittavasti heittäytyi maahan tämän Pyhän Ristin edessä. Tämä juhlallinen tapahtuma tapahtui vuonna 326.

Toinen ihme

Eläväksitekevä ristin löytämisen yhteydessä tapahtui vielä toinenkin ihme: vakavasti sairas nainen parani hetkessä Pyhän Ristin varjon alla. Jude-vanhus ja useat muut juutalaiset uskoivat silloin Kristukseen ja hyväksyivät kasteen. Jude sai nimekseen Kyriakos ja hänet vihittiin myöhemmin Jerusalemin piispaksi. Keisari Julianos Luopion [Apostate] (361-363) valtakaudella hän koki marttyyrikuoleman Kristuksen vuoksi, pyhän pappismarttyyri Kyriakoksen muistopäivä on 28.10.

Pyhä keisarinna Helena matkusti useille pyhille paikoille, jotka kaikki liittyivat Vapahtajamme elämään ja rakensi sinne yli 80 kirkkoa. Näitä paikkoja olivat mm. Kristuksen syntympaikka Betlehem, Öljymäki, missä Herra nousi taivaaseen ja Getsemane, missä Vapahtaja rukoili ennen kärsimyksiään ja jonne Jumalanäiti haudattiin hänen kuolemansa jälkeen.

Kristuksen ylösnousemuksen temppeliä rakennetaan

Pyhä Helena otti osan Eläväksitekevää ristiä ja nauloja mukaansa Konstantinopoliin. Pyhä keisari Konstantinos Suuri rakennutti Jerusalemiin majesteetillisen ja tilavan kirkon Kristuksen ylösnousemukselle ja se piti kattonsa alla niin Herran haudan kuin Golgatan. Temppeliä rakennettiin noin kymmenen vuotta ja pyhä Helena ei ennättänyt nähdä temppeliä valmiina, sillä hän kuoli vuonna 327. Kirkko vihittiin 13. päivänä syyskuuta 335. Seuraavana päivänä, 14. päivänä syyskuuta julistettiin uusi juhla, Kunniallisen ja eläväksitekevän ristin ylentämisen juhla.

Risti palaa vankeudesta

Toinen tapahtuma, joka yhdistetään Herran ristiin muistetaan myös vielä tänä päivänäkin: ristin palaaminen Jerusalemiin Persiasta neljäntoista vuoden vankeuden jälkeen, Bysantin keisari Focaksen (602-610) valtakaudella Persian keisari Khozroes II oli sodassa kreikkalaisia vastaan ja voitti Kreikan armeijan, ryösti Jerusalemin ja otti kiinni sekä Eläväksitekevän ristin että patriarkka Sakariaan (609-633).

Risti pysyi Persiassa neljätoista vuotta ja keisari Herakliuksen (610-641) valtakaudella hän Jumalan avulla kukisti Khozroesin ja solmi rauhan hänen seuraajansa ja poikansa Syroeksen kanssa ja palautti Pyhän Ristin kristityille.

Risti viedään takaisin kirkkoon

Suurin juhlallisuuksin Eläväksitekevä Risti siirrettiin Jerusalemiin. Keisari Heraklius keisarillinen kruunu päässään ja pukeutuneen keisarilliseen purppuraan, kantoi Kristuksen ristin Ylösnousemuksen temppeliin. Keisarin kanssa sinne meni myös patriarkka Sakarias. Kirkon portilla, missä noustaan Golgatalle, keisari yhtäkkiä pysähtyi eikä voinut edetä pitemmälle. Pyhä Patriarkka selitti keisarille, että Herran enkeli esti hänen etenemisensä. Keisarin käskettiin riisua keisarilliset merkkinsä ja kävellä paljain jaloin, koska Hän, joka kantoi ristiä maailman synneistä pelastumisen vuoksi, oli matkannut Golgatalle kaikessa nöyryydessä. Silloin keisari pukeutui tavallisiin vaatteisiin ja ilman esteitä kantoi Kristuksen ristin kirkkoon.

Rististä mineassa

Ristin ylentämisen aamupalaveluksen minea-testissä sanotaan eksapostilariossa:

”Risti, koko maailma suojelija! | Risti, Kirkon kaunistus! | Risti, hallitsijan vahvistus! | Risti, uskovaisten tuki! | Risti, enkelten kunnia | ja pahojen henkien tuho!”

ja pienessä ylistysveisussa:

”Ylistämme, ylistämme Sinua, | elämänantaja Kristus, | ja kunnioitamme pyhää ristiäsi, | jolla olet meidät pelastanut | vihollisen orjuudesta.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 1.säv.

Pelasta, Herra, sinun kansasi | ja siunaa sinun perintöäsi. | Anna kirkollesi voitto vihollisista | ja suojele ristilläsi sinun valtakuntaasi.
<mp3player>http://www.caramida.fi/ortodoksinetmusa/ristin_tropari.mp3</mp3player>

Kontakki, 4.säv.

Oi Kristus Jumala, | joka vapaasta tahdostasi nousit ristille, | anna laupeutesi lahjoja nimeäsi kantavalle kansallesi. | Ilahduta voimallasi sen hallitusta suomalla sille avuksi rauhan ase, | lannistamaton voitonmerkki.
<mp3player>http://www.caramida.fi/ortodoksinetmusa/ristin_kontakki.mp3</mp3player>

Minea

Katso myös

Ortodoksisen kirkon kirkkovuosi, suuret juhlat (12 kpl) sekä Pääsiäinen (juhlien juhla)
Ortodoksinen kirkko

Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian syntymä | Kunniallisen ja eläväksitekevän Ristin ylentäminen | Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian temppeliinkäyminen | Herramme Jeesuksen Kristuksen syntymä, joulu | Kristuksen kaste, teofania | Herramme Jeesuksen Kristuksen temppeliin tuominen | Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian ilmestys | Herran ratsastus Jerusalemiin, palmusunnuntai | Herran Pääsiäinen, Kristuksen ylösnouseminen | Herran taivaaseen astuminen, helatorstai | Pyhän Kolminaisuuden päivä, helluntai | Herramme Jeesuksen Kristuksen kirkastuminen | Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkuminen