Toiminnot

Kvartodesimaani

Kohteesta Ortodoksi.net

Kvartodesimaani (latinaksi: quarta decima, sana tulee latinankielisestä Raamatusta Vulgatasta tarkoittaen lukua neljätoista) on yksi varhaisiin kristittyihin kuuluneen ryhmän jäsen.

Nimi tulee Raamatusta Vanhasta testamentista 3. Mooseksen kirjasta (3.Moos.23:5), missä on määritelty juhla-ajat ja Herran pääsiäinen.

Kvartodesimaanit viettivät kristittyä pääsiäistä samaan aikaan kuin juutalaiset omaa pääsiäistään (14. päivänä Nisan-kuuta). Heitä oli lähinnä idässä. Heidän vastustajansa, jotka aikaa myöten voittivat, viettivät kristittyä pääsiäistä Nisan-kuun 14. päivää seuraavana sunnuntaina. Anti-kvartodesimaanien kanta vahvistettiin Nikaian ensimmäisessä kirkolliskokouksessa vuonna 325, mutta kvartodesimaaneja esiintyi vielä 300-luvun jälkipuoliskolla.

Jo varhain alkukirkon elämässä syntyi siis kiistaa pääsiäisen ajankohdasta ja ensimmäistä tällaista kiistaa kutsutaankin kvartodesimaanikiistaksi. Yksi merkittävistä kvartodesimaaneista oli Sardisin piispa Meliton (kuoli noin 180).

Kvartodesimaanien pääsiäinen ei osunut aina sunnuntaiksi ja tämä oli yksi suurista eroavuuksista ja kiistan aiheista. Kiista lienee ensimmäisiä kalenterikiistoja, jotka ovatsitten jatkuneet toisenmuotoisina nykypäiviin asti.

HAP