Toiminnot

Kyprokselle valitaan arkkipiispa

Kohteesta Ortodoksi.net

Kyproksen edellisen arkkipiispa Chrysostomos II:n kuolema on laukaissut saarella vaalikampanjan, josta on käytetty jopa sanaa: julma.

Kirkon uuden peruskirjan perusteella tämä prosessi toteutetaan kahdessa vaiheessa:

  • a) triprosopon valinta yleisellä äänestyksellä ja
  • b) arkkipiispan valinta pyhän synodin toimesta.


Maassa tehtyjen säädösmuutosten jälkeen arkkipiispaa ei valita entisellä perinteisellä ortodoksisella synodaalisella tavalla, vaan jonkinlaisella sekamuodolla demokratiaa ja synodaalisuutta, jossa kuitenkin tietyllä tapaa on demokratialla ilmeisen suuri osuus.

Kyproksen uuden kirkon peruskirjan mukaan maassa voivat kaikki kirkon jäsenet äänestää omaa suosikkiaan, mutta silti viime kädessä pyhä synodia päättää äänestystuloksen mukaan ns. Triprosoponista, eli kolmen listasta. Ketkä kolme kandidaattia laitetaan viimeiselle valittavien listalle.

Kaikilla Kyproksella vuoden asuneilla ortodoksisilla kristityillä, olivatpa he Kyproksen tasavallan kansalaisia tai eivät, on äänioikeus.

Maassa on tehty maallisten vaalien tapaan erilaisia kyselyjä ja ennusteita valinnoista. Gallup-kysely tehtiin marraskuussa 14. ja 16. päivän välillä ja siihen osallistui 2330 henkilöä puhelinhaastattelujen ja verkkokyselyn avulla.

Alustavien tulosten mukaan ”kisaa” johtaa tällä hetkellä Limassolin, Tamasoksen ja Constantian metropoliitat.

Kysymykseen siitä, aikovatko ihmiset äänestää vaaleissa, ja ketä he äänestäisivät arkkipiispaksi, Limassolin metropoliitta Athanasios sai 34,7 % kannatuksen. Toiseksi tuli Tamasoksen metropoliitta Isaiah ja kolmanneksi tullut Constantian metropoliitta Vasilios sai 12,3 % kannatuksen. Muista kandidaateista Pafoksen metropoliitta Georgios sai 11,4 %, Morfoun metropoliitta Neofytos 10,6 ja Karpasian piispa Christoforos ja Kyrenian metropoliitta Chrysostomos jäivät molemmat alle 4 %.

Varsinisesta äänestyksestä tekee mielenkiintoisen se, että Kyproksella on todella suuri venäläinen ortodoksinen asujaimisto, joilla useilla on peruskirjan mukainen äänioikeus. Äänestys tapahtunee joulukuun 18. päivä 2022.

Äänestyksen jälkeen todella pian Kyproksen pyhä synodi kokoontuu valitsemaan Kyproksen uuden arkkipiispan. Jotta arkkipiispa voidaan valita, hänen on saatava ehdoton enemmistö pyhän synodin jäsenien äänistä. Jos enemmistöä ei ole, järjestetään toinen äänestys kahdella ehdokkaalla, jotka olivat kolmen enemmistön joukossa, ja se, joka saa eniten ääniä, valitaan arkkipiispaksi.

Kandidaattina voi olla henkilö, joka on yli 35-vuotias, ei avioliitossa oleva, teologian tutkinnon suorittanut ja vähintään 10 vuotta Kyproksen kirkossa palvellut.

(lähde: https://orthodoxtimes.com/the-three-metropolitans-that-will-form-the-triprosopon-for-the-elections-in-cyprus/)
---

Sovittuun päivämäärään 22.11.2022 mennessä ehdokkuudestaan arkkipiispan vaalissa ilmoittivat:

  • Limassolin metropoliitta Athanasios
  • Kyserina metropoliita Chrysostomos
  • Constantian metropoliitta Basil
  • Morfoun metropoliitta Neofytos
  • Pafosin metropolliitta ja Locum tenens, metropoliita Georgios
  • Tamasoksen ja Oreinin metropoliitta Isaiah
  • rovasti Theodore Stylianos

(lähde: https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1600589/aftoi-katethesan-ypopsifiotita-ga-archiepiskopikes-eklogs)