Toiminnot

Lapselle kahdeksantena päivänä nimeä annettaessa

Kohteesta Ortodoksi.net

Tulostettava pdf-versio/ 12.10.07


Kahdeksan päivän ikäisenä pienokainen tuodaan kirkon etuhuoneeseen pyhäkköön johtavan oven eteen.


Pappi:

Kiitetty on Jumalamme, alati, nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen.
Amen.
Pyhä Jumala, pyhä Väkevä, pyhä Kuolematon, armahda meitä (3).
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle hengelle, nyt aina ja iankaikkisesti: Amen.
Kaikki pyhä Kolminaisuus, armahda meitä. Herra, puhdista meidät synneistämme. Valtias, anna anteeksi rikkomuksemme. Pyhä, saava parantamaan heikkoutemme Sinun nimesi tähden. Herra, armahda. Herra, armahda. Herra, armahda.
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon Sinun nimesi. Tulkoon Sinun valtakuntasi. Tapahtukoon Sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille anteeksi velkamme, niin kuin mekin annamme anteeksi velallisillemme. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.
Sillä Sinun, Isä, Poika ja Pyhä Henki, on valtakunta, voima ja kunnia nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen.
Amen.

Päivän tai temppelin tropari.

Siunaten lapsen otsaa, suuta ja rintaa pappi lausuu:

Rukoilkaamme Herraa.
Herra meidän Jumalamme, me rukoilemme ja avuksi huudamme Sinua. Kuvautukoon Sinun kasvojesi valkeus tähän palvelijaasi (nimi) ja ainosyntyisen Poikasi risti hänen sydämeensä ja ajatuksiinsa, niin että hän maailman turhuutta ja vihollisen kaikkia pahoja viettelyksiä paeten seuraisi Sinun käskyjäsi. Herra, suo pyhän nimesi säilyä koko voimassaan hänessä, joka soveliaalla ajalla on liitetty pyhään Kirkkoosi ja tehty täydelliseksi Kristuksesi peljättävien mysteerioitten kautta, jotta hän käskyjesi mukaan vaellettuaan ja varjellen annetun sinetin murtumattomana saavuttaisi valittujen autuuden Sinun valtakunnassasi ainosyntyisen Poikasi armosta ja ihmisrakkaudesta. Hänen ja kaikkipyhän, hyvän ja eläväksitekevän Henkesi kanssa Sinä kiitetty olet nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Ottaen lapsen syliinsä pappi kohottaa häntä ristin muotoon temppelin ovaen tai etuhuoneessa olevan Jumalansynnyttäjän ikonin edessä lausuen:

Iloitse armoitettu Jumalansynnyttäjä Neitsyt, sillä Sinusta koitti vanhurskauden aurinko – Kristus, meidän Jumalamme, joka valaisee ne, jotka pimeydessä ovat. Riemuitse Sinäkin, hurskas vanhus, sylissäsi meidän sielujemme Vapahtaja, joka on antanut meille ylösnousemuksen.

Päätössiunaus:

Kristus, totinen jumalamme, puhtaimman Äitinsä, jumalankantajain pyhittäjäisäimme ja kaikkien pyhiensä esirukouksien tähden olkoon meille armollinen ja pelastakoon meidät hyvyydessään ja ihmisrakkaudessaan.