Toiminnot

Lazarákia

Kohteesta Ortodoksi.net

Lazarákia eli ”Pikku-Lasarus” on pieni kreikkalais-kyprokselaiseen ortodoksiseen perinteeseen kuuluva leivonnainen, joita valmistetaan pääsiäistä edeltävällä Suurella viikolla Palmusunnuntaita edeltäväksi Lasaruksen lauantaiksi. Lasaruksen lauantai ja Palmusunnuntai ovat Suuressa paastossa eräänlaisia kulminaatiopisteitä, kun ortodoksinen varsinainen Suuri paasto päättyy ja ns. Suuri viikko – jota läntisessä kristillisyydessä nimitetään piinaviikoksi – alkaa.

Lazarákia valmiina. (Kuva: Wikipedia)

Lazarákia valmistetaan ja syödään muistellen Jeesuksen tekemää ihmettä, jota Lasaruksen lauantaina muistellaan: Lasaruksen herättämistä kuolleista. Leivonnainen, joka jossain määrin muistuttaa suomalaista pullaa, on muotoiltu miehen muotoon ja hänen ruumiinsa on ympäröity käärinliinoilla ja näin leivonnainen muistuttaa syöjiä tuosta muisteltavasta tapahtumasta ja sen keskeisestä henkilöstä Lasaruksesta, joka myös ortodoksisessa kirkossa kuuluu muisteltavien pyhien joukkoon (pyhä Lasarus Nelipäiväinen, muistopäivä palmusunnuntaita edeltävän Lasaruksen lauantain lisäksi lokakuun 17. päivä). Koska muistopäivä – Lasaruksen lauantai – on Suuren paaston aikana, leivonnainen ei sisällä paastoon sopimattomia ainesosia kuten vaikkapa maitoa tai kananmunia. Leivonnainen on maustettu kreikkalaiseen tyyliin ja se on voin sijasta voideltu oliiviöljyllä, jotta pinta saadaan pullamaisen kiiltäväksi. Silmien paikalle laitetaan usein jokin mauste tai vaikka manteli. Lazarákia muistuttaa jonkin verran toista vastaavan alueen leivonnaista tsourekia (τσουρέκι), jota valmistetaan kuitenkin eri ainesosista ja siitä tehdään sekä makeita että suolaisia versioita.

Lazarákeja valmistumassa.

Leivontaohje

Resepti 12 Lazarákian valmistamiseen

 • 7-8 kupillista jauhoja
 • 2 kupillista kädenlämpöistä vettä
 • ¾ rkl kuivahiivaa
 • ½ kupillista sokeria
 • 2 rkl hunajaa
 • 1 rkl jauhettua kanelia
 • 1 tl mausteneilikkaa
 • 1 tl anista tai anisuutetta
 • ½ tl suolaa
 • 3 rkl oliiviöljyä (sekä hieman lisää voiteluun)
 • manteleita silmiksi

Hiiva sekoitetaan lämpimään veteen hunajan kanssa ja annetaan seistä noin 5 min, kunne hieman vaahtoaa. Lisätään sokeri ja oliiviöljy ja sekoitetaan, kunnes ne ovat liuenneet massaan. Valmista erillisissä astiassa haarukan tai muun sekoittimen avulla jauhoista ja muista kuivista ainesosista seos ja lopuksi sekoita kaikki keskenään.

Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia kunnes taikanasta tulee joustavaa. Lisää sopivasti eriaineita, jotta taikinasta tulee sopiva, ei liian kuiva eikä liian tahmea. Jos käytät liikaa jauhoja, taikanasta tulee kuiva, lisää silloin hieman vettä vähitellen mukaan, kunnes taikina vaikuttaa sopivalta. Peitä taikina lopuksi ja anna nousta lämpimässä paikassa noin tunnin ajan. Töki taikinaa sen jälkeen hieman ja anna nousta vielä 45 min.

Lazarákian voi muotoilla monella eri tavalla, mutta tee niistä kuitenkin ihmisen (miehen) muotoisia ja kääri hänet taikinalla käärinliinoihin. Älä ole liian nöpönuuka käärinliinojen paksuuden suhteen.

Aloittelijan kannattaa jakaa taikina aluksi 13 osaan, joista yksi on muita suurempi. Suurempi osa jaetaan 12 käärinliinaksi tulevaan osaan, jotka jokainen tekee omalla persoonallisella tavallaan ja käärii Lasaruksen ympärille. Käärinliina osatkin kannattaa jokainen jakaa kahteen osaan ja laittaa ympärille erikseen. Lopuksi laitetaan manteli silmän kohdalle. Jotkut tekevät hahmon myös käyttäen suurta piparkakkujen leivontaan tarkoitettua ihmisen muotoista muottia. Toinen vaihtoehto on tehdä kädet ja käyttää niitä ”käärinliinoina”. Käytä omaa luovuuttasi vapaasti. Voit tarvittaessa käyttää myös apuvälineitä, veistä tai muitakin.

Lopuksi öljyä leivonnaisten pinta oliiviöljyllä ja laita uunipellille, anna niiden nousta vielä noin puolituntia ja paista sen jälkeen esilämmitetyssä uunissa noin 20 min tai kunnes pinta on kiiltävän kultainen.

Hyvää paastoaikaa!

Ortodoksi.net
21.3.2018