Toiminnot

Lucia ja Geminianus

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Lucia oli rikas ja ylhäiseen sukuun kuulunut roomalainen. Hän eli Roomassa keisarien Diocletianuksen (284-305) ja Maximianuksen (286-305) aikana ja joutui myös kokemaan vuonna 303 puhjenneet valtavat kristittyjen vainot. Tuossa vaiheessa hän oli jo iäkäs 75-vuotias ja hän oli ollut leski jo lähes 40 vuotta.

Poika kavaltaa äidin

Lucialla oli poika, Eutropios, joka oli pakana ja jota äiti yritti käännyttää kristityksi. Eutropios kuitenkin kavalsi äitinsä viranomaisille ja Lucia vangittiin. Luciaa kidutettiin monin tavoin ja hänet heitettiin kiehuvaan lyijy- ja tervapataan kuolemaan, mutta hän säilyi Jumalan armon voimalla hengissä. Sen jälkeen Luciaa kuljetettiin kaduilla ihmisten pilkattavana erilaisia painoja kannettavanaan.

Geminianus

Eräällä tällaisella matkalla hän tapasi nuoren katekumeenin Geminianuksen, joka oli saanut Jumalalta vahvan uskon ja myös hän ryhtyi seuraamaan Kristusta. Lucia kastoi Geminianuksen ja otti hänet ottopojakseen. Myös Geminianus vangittiin.

Kaksi kertomusta

Perimätieto kertoo marttyyrien elämästä hieman poikkeavia kertomuksia. Toisen kertomuksen (Synaksarion - syyskuu) mukaan keisarin kuoltua ja sijaishallitsijan heitä kuulusteltuaan, enkelit auttoivat heidät pakoon Sisiliaan Tauromeniaan (nykyiseen Taorminaan), josta he siirtyivät Mendilaan. Mendilassa he tekivät evankelioimistyötä ja sen ohessa kartkottivat lukuisia pahoja henkiä pois ja kastoivat suuren määrän ihmisiä kristityiksi. Tämän kertomuksen mukaan Lucia kuoli luonnollisen kuoleman, mutta Geminianus mestattiim myöhemmin.

Toisen kertomuksen mukaan (kirjassa: Agnes Baillie Cunninghame Dunbar, A Dictionary of Saintly Women) molemmat mestattiin ja nainen nimeltään Maxima olisi haudannut heidät.

Muistopäivä

Pyhää Luciaa ei pidä sekoittaa kahteen muuhun italialaiseen pyhään Luciaan, pyhään Lucia Syrakusalaiseen (muistopv. 13.12.) tai pyhään Lucia Campanialaiseen (muistopv. 6.7.). Pyhää Luciaa ja hänen ottopoikaansa pyhää Geminianusta muistellaan ortodoksisessa kirkossa vuosittain aina syyskuun 17. päivänä.

Roomalaiskatolisessa pyhimyskalenterista muistopäivä on poistettu vuonna 1969, koska heidän mukaansa Geminianus olisi ollut fiktiivinen (kuvitteellinen) hahmo ja Lucian muisto on yhdistetty Lucia Syrakusalaisen muistoon joulukuussa. Heillä muistopäivä oli aikaisemmin kalenterissa syyskuun 16. päivänä, missä se on yhä joissakin paikallisissa kalentereissa. Pyhää Geminianusta roomalaiskatolinen kirkko kunnioittaa oman kirkkonsa Modenassa vaikuttaneena piispana, jonka muistopäivä on tammikuun 31. päivä.

HAP