Toiminnot

Lukillianos ja Paula

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Lukillianos (kreikaksi: Λουκιανός)oli alkuaan pakanallinen pappi Rooman keisari Aurelianuksen (270-275) hallitusaikana. Vanhoilla päivillään hän tuli vakuuttuneeksi pakanauskonnon valheellisuudesta ja kaikesta sydämestään hän kääntyi Kristuksen Vapahtajan uskoon ja hänet kastettiin.

Hänen saarnojensa vaikutuksesta useat pakanat kääntyivät kristinuskoon. Silloin eräät juutalaiset nähdessään, että sen Kristuksen usko levisi, jonka he kerran ristiinnaulitsivat, raportoivat Lukillianokseta Nikomedian prefektille Silvanukselle, joka kehotti vanhaa miestä palata epäjumalan palvontaan. Kun hän kieltäytyi, ne murskasivat pyhän leukaluun lyöden häntä tangoilla ja riiputtaen häntä pää alaspäin, minkä jälkeen he lukitsivat hänet vielä vankilaan. Täällä hän tapasi neljä nuorta, jotka olivat kristinuskon tunnustajia: Claudios, Hypatios, Paavali ja Dionysios. Pyhä Lukillianos kehotti heitä pysymään lujina uskossa eikä heidän tarvitse pelätä kidutusta tai kuolemaa.

Piakkoin heidät vietiinkin tuomiolle ja heidät heitti tulikuumaan uuniin. Yhtäkkiä alkoi sataa ja vesi sammutti liekit ja marttyyrit selvisivät uunista vahingoittumattomina. Kuvernööri tuomitsi heidät kuolemaan ja lähettää heidät Bysanttiin, jossa tuomio voitaisiin panna täytäntöön. Pyhä nuoret mestattiin miekalla ja pyhä marttyyri Lukillianos naulittiin ristille monilla nauloilla.

Pyhä neitsyt Paula todisti myös pyhien marttyyrien taistelussa. Hän oli omistautunut palvelemaan niitä, jotka kärsivät Kristuksen tähden. Hän toimitti ruokaa kristityille vangeille pesi heidän haavojaan, toi lääkkeitä ja myös hautasi marttyyrien ruumiita. Pyhän Lukillianoksen ja neljän nuoren miehen kuoltua, hän palasi Nikomediaan ja jatkanut hänen pyhää palvelemistaan. Pyhä neitsyt pidätettiin ja heitettiin uuniin, mutta Jumalan auttoi häntäkin selviytymään vahingoittumattomina uunista. Sitten he lähettivät Paulan Bysanttiin, jossa pyhä marttyyri mestattiin.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Lukillianosta, pyhää neitsytmarttyyri Paulaa ja heidän kanssakilvoittelijoitaan neljää nuorta marttyyriä Claudiosta, Hypatiosta, Paavalia ja Dionysiosta aina vuosittain heidän omana muistopäivänään kesäkuun 3. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.säv.

Marttyyrisi Lukillianos, oi Herra, | on kärsimyksissään saanut Sinulta, meidän Jumalaltamme, kuihtumattoman voittoseppeleen, | sillä omistaen Sinun antamasi voiman | hän voitti julmat vaivaajat ja kukisti pahojen henkien voimattoman röyhkeyden. || Hänen rukouksiensa tähden pelasta meidän sielumme.

Kontakki, 1.säv.

Viisas ja rohkea marttyyri Lukillianos, sinut heitettiin tuleen, joka ei sinua polttanut, sait Jumalalta virkistävän kasteen. Sen vuoksi ihmeesi ovat yliluonnollisia. Pyhien lapsiesi kanssa, muista meitä.

Minea