Toiminnot

Priscilla Roomalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Marcellus (marttyyripiispa))

Pyhä marttyyri Priscilla Roomalainen kärsi uskonsa tähden Roomassa yhdessä pappismarttyyri ja Rooman piispa Marcelluksen ja pyhien diakonien Sisinioksen ja Kyriakoksen kanssa sekä Smaragdoksen, Largoksen, Apronianin, Saturninoksen, Crescentianin, Papiaksen ja Mauruksen kanssa sekä vielä pyhien naisten, marttyyrien Lucianan (Lucy) ja keisarin tyttären Artemian kanssa, Diocletianuksen ja Maximianoksen (284-305) ja heidän seuraajiensa Galeriuksen (305-311) ja Maksentioksen (305-312) vainojen aikana.

Keisari Maximian, Länsi-Rooman valtakunnan hallitsija, vei kaikilta kristityiltä sotilasarvon ja lähetti heidät kuritushuoneeseen. Samaan aikaan keisarin tytär Artemia ja toiset kaksikymmentäyksi vankia teloitettiin pyhän Kyriakoksen ja sitten haudattiin.

Pyhien marttyyrien Kyriakuksen, Smaragdoksen ja Largoksen ruumiit kaivettiin maasta ja haudattiin säädyllisesti kahden kristityn naisen, Priscillan ja Lucyn toimesta Rooman laitamille sen jälkeen, kun he olivat muuttaneet Lucyn talon kirkoksi.

Noustuaan valtaistuimelle, Maxentiuksen käski tuhota kirkon ja muuttaa sen karjansuojaksi, ja hän tuomitsi pyhän piispa Marcelluksen paimentamaan sinne karjaa. Nälkä ja kylmä ja väsymys sekä sotilaiden kiduttaminen sairastuttivat Marcelluksen ja hän kuoli vuonna 310.

Pyhät naiset Pricilla ja Lucy karkotettiin Roomasta ja heidän talonsa takavarikoitiin ja ryöstettiin.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää marttyyri Priscillaa ja hänen kanssakilvoittelijoitaan aina vuosittain omana muistopäivänään kesäkuun 7. päivänä. Pyhää Priscillaa ei tule sekoittaa toiseen parisataa vuotta aikaisemmin samalla paikalla asuneeseen pyhään marttyyri Priscillaan.

HAP