Toiminnot

Maria Divejevolainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Suomalaiseen ortodoksiseen kalenteriin on ilmestynyt elokuun 26. päivän kohdalle muisteltavaksi autuas Maria Divejevolainen, joka kuoli Venäjällä 1931. Hänestä on kovin niukasti tietoja saatavilla suomeksi, mutta englanniksi ja venäjäksi sen sijaan enemmän.

Autuas Maria Divejevolainen luostarissaan
Kuva © Divejevon luostari

Autuas Maria Zakharova, joka mieluummin käytti patronyyminään Zakharovan sijasta Ivanovnaa, ja tämän hän selitti sillä, että kaikki ovat Johannes Kastajan jälkeläisiä. Hän oli syntynyt Venäjällä Tambovin alueella Goletovkan kylässä Sakarias (Zakharov) ja Pelagia Fedinan lapsena.

Vanhemmat kuolivat Marian ollessa 13 – 14-vuotias. Orpona Maria vaelteli Sarovin ja Divejevon maastoissa eläen metsissä ja hänen elämänsä oli varsin eriskummallista. Nykyisin helposti sanottaisiin hänestä, että hänellä oli paljon erilaisia ongelmia elämänsä, mielenterveytensä ja melkeinpä kaiken kanssa. Silti häntä ei ole pyhänä kuitenkaan nimetty Kristuksen tähden houkaksi, vaan autuaaksi.

Divejevon Kristuksen
kirkastumisen kirkko
Kuva © autotravel.org

Silti hän ei puhunut pahaa, ei ollut epätoivoinen eikä harmistunut ihmisten suhtautumisesta häneen. Aikaa myöten hän sai jonkinlaisen myyttisen maineen ja mm. Divejevon luostarin nunnat kyselivät häneltä neuvoja erilaisiin asioihin ja myös niitä saivat. Sanottiin, että hän eli Jumalan armossa ja nöyryydessä ja kärsivällisyytensä ansiosta Jumala soi hänelle erilaisia hengellisiä avuja ja profetoimisen lahjan.

Hänen puheisiinsa oli sopivasti piilotettu uskonnollinen ja profeetallinen sanoma niin, ettei hän vuotta 1917 seuranneessa myllerryksessä joutunut suurempiin vaikeuksiin neuvostoviranomaisten kanssa. Luostarin asukkaat ajettiin pois luostaristaan ja myös Maria joutui pois. Hän asui mm. Puzon kylässä, mistä hänet siirrettiin Elizarvoon.

Neuvostoliiton uskonvainojen aikana myös Maria pidätettiin ja viranomaiset päättelivät hänet hulluksi ja laskivat vapaaksi. Vaikka Divejevon nunnat asuivat kuka missäkin sisäisessä maanpaossa, Maria ennusti Divejevon luostarin uudelleensyntymisen, mikä sitten tapahtuikin.

Maria kuoli karkotusmatkallaan luostarista eläessään lähellä Pochinkokin kylää, lopulta Tsherevatovissa, missä hän kuoli syyskuun 8. päivänä vanhan kalenterin mukaan (uuden 26.8.) vuonna 1931.

Ortodoksi.net
25.8.2018